Môžem Boha vyskúšať (2)

… potom ma vyskúšajte, vraví Hospodin zástupov… (Mal 3,10)

Ako môžeme Boha vyskúšať? „Zachovávaj jeho ustanovenia a príkazy…, aby sa dobre vodilo tebe i tvojmu potomstvu.“ (5Moj 4,40) Nie je pravda, že Biblia hovorí len o náboženskom živote a o duchovných veciach. Hovorí aj o každodennom živote, o rodine, výchove detí, manželstve, intimite, zdraví, medziľudských vzťahoch, práci, financiách, odpočinku…
Vyskúšať Boha znamená neraz zmeniť zaužívaný spôsob života, ktorého sa tak ťažko vzdávame. Bolo by výhodnejšie, keby nám Boh dal všetko, čo sľubuje, bez toho, aby sme museli niečo vo svojom živote zmeniť. Tak to však nejde. Podobne, ako si nemôžeme niečo kúpiť, ak do obchodu neprídeme v čase otváracích hodín, alebo ak nebudeme platiť menou (koruny, eurá, doláre), za ktorú sa tam predáva. Boh nám chce pomôcť zvládnuť nielen spôsob života, ale aj to najdôležitejšie – naše srdce, myslenie, náš charakter. Z tejto zmeny samovoľne vyplýva aj zmena nášho životného štýlu.
Človek, ktorý chce vyskúšať Pána Boha, potrebuje:
Dôveru – ak nedôverujem a do Božieho návodu vkladám svoje názory a výhrady, nemôžem nič vyskúšať.
Pokoru – rozhodne nemôžeme prísť s vyzývavým postojom: „Tak ukáž, čo vieš!“ K Bohu musíme prísť s vedomím, že nejde o samozrejmosť.
Trpezlivosť – Boh najlepšie vie, čo, ako a kedy potrebujeme. Neurobí nič, čo by nebolo pre naše dobro. Buďme preto trpezliví.
Čin – nemôžeme nečinne sedieť a čakať, že Boh urobí niečo za nás.
On to neurobí za mňa, ale so mnou.
Vziať všetko – nemôžem vziať do úvahy len nejakú časť Božích rád a návodov s tým, že to stačí. Ak užijem len časť lieku, nepomôže mi, pretože je potrebné užiť ho celý. Aby sa dostavil úplný efekt, je potrebné prijať všetky Božie rady.

Pane Ježišu, často si pripadám ako apoštol Pavol. Môj duch je pripravený, ale telo za ním zaostáva veľmi ďaleko. Ďakujem Ti, že so mnou budeš mať rovnakú trpezlivosť, akú si mal včera a vlastne po celý môj doterajší život. Máš môj obdiv a úctu.

Jan Dymáček

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi