Môžem Boha vyskúšať (1)

… potom ma vyskúšajte, vraví Hospodin zástupov… (Mal 3,10)

Boh, Biblia, náboženstvo… Čo z toho budem mať? Načo je to dobré? Je zaujímavé, že všetci ľudia naprieč celou históriou túžia po tom istom. Ich túžba je stále rovnako silná. Túžime sa dožiť dňa, keď sa všetky sklamania, choroby, problémy a smútok zmenia na radosť, pokoj a zdravie. Túžobne očakávame deň, keď zmizne smrť a nepriateľstvo medzi ľuďmi, keď sa napravia medziľudské vzťahy, keď budeme mať istú budúcnosť, keď zmizne zlo, všetky problémy a plač… Je táto odveká túžba ľudí vôbec uskutočniteľná?
Človek si myslí, že tieto priania sú nesplniteľné, že sú to len obyčajné rozprávky, niečo neskutočné a vymyslené. Dostávame sa tak do zvláštnej situácie. Na jednej strane túžime po naplnení, no na druhej neveríme. Keďže túžime, ale neveríme, posunuli sme tieto naše priania do ríše rozprávok. No práve v rozprávkach sa odráža to, po čom v skutočnosti túžime.
Z týchto pochybností vás zrazu zobudí Božia ponuka: „Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení; ja vám dám odpočinúť.“ (Mat 11,28) Zrozumiteľná ponuka, ktorá sa týka všetkých. Nie je len pre vyvolených. Žiaľ, teória je pekná, no prax náročnejšia.
Ak dieťa nechce jesť to, čo je dobré a zdravé, a ani to neochutnalo, hovoríme mu: „Tak to aspoň ochutnaj, vyskúšaj.“ Presne to nám hovorí a ponúka Boh. Môžeme ho vyskúšať. „Vyskúšajte to so mnou,“ hovorí Hospodin. Je nerozumné zamietnuť niečo, čo som ešte neskúsil a o čom som ani nerozmýšľal. A predsa to robíme. Seneca napísal: „O mnohé veci sa nepokúsime nie preto, že sú ťažké, ale ony sú ťažké preto, že sa o ne nepokúsime.“ Boh vyzýva: „Vyskúšajte ma.“ Tak prečo to neskúsiť?
Nedajme sa odradiť predsudkami, ani tým, čo sme počuli. Sami sa presvedčme. „Našli sme Ježiša… Z Nazareta? Čo odtiaľ môže byť dobré?… Poď a uvidíš!“ (Ján 1,46.47)

Pane, naša viera často kolíše. Pri čítaní Tvojich slov si často hovoríme, či je to vôbec možné. Pomôž nám, aby sme Ti aj dnes dôverovali. Daj nám silu skúsiť to.

Jan Dymáček

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi