Jasajúci Hospodin

V tvojom strede je Hospodin, tvoj Boh, hrdina, čo zachraňuje, radostne nad tebou jasá, svojou láskou ťa tíši, zvučne nad tebou plesá. (Sof 3,17)

Slová z knihy proroka Sofoniáša sú pre mňa najkrajším textom z Biblie, knihy, ktorú mám najradšej. Je to jedno z mnohých zasľúbení, ktoré človek na tejto zemi dostal od Boha. „Hospodin, tvoj Boh, je v tvojom strede.“ Toto Božie uistenie je hlboko v mojom srdci a nikdy ma neopustí. Boh ma stále sprevádza životom a vyučuje. Tento „hrdina, čo zachraňuje“, mi dáva pokoj, pocit istoty, bezpečia a slobody. Nemusím sa báť, že sa mi stane niečo strašné. Nemám strach, pretože On je môj hrdina.
Bezpodmienečná, všeobjímajúca Božia láska, ktorá neodsudzuje, „tíši a zvučne nad tebou plesá“, je v mojom živote stále prítomná a poskytuje mi radosť, hlbokú vďačnosť a nekonečnú nádej.
Vždy to tak nebolo. Predchádzajúce vyznanie opisuje moju skúsenosť za mojich posledných 22 rokov. Napriek tomu, že som vyrastala v rodine, kde viera nehrala nijakú rolu, viem, že som Boha vždy cítila, volala k nemu, hľadala ho a niekedy možno aj obviňovala.
Kým som sa mu odovzdala, musela som prejsť dlhú cestu plnú problémov, veľkých chýb a trápenia. Prijatím Božieho odpustenia a Jeho nekonečnej lásky som začala písať na novú, čistú stranu. Postupne som sa stala vyrovnaným, spokojným a vďačným človekom.
„Najväčší strach nemáme z toho, že sme neschopní. Najviac sa bojíme toho, že sme neobmedzene mocní. Nie naša tma, ale naše svetlo nám naháňa najväčší strach. Sami seba sa pýtame: Kto som? Som oslnivý, veľkolepý, talentovaný, úžasný? Keď nie si taký, aký teda si?
Si Božie dieťa.
Malosťou svet nezlepšíš.
Všetci sme sa narodili, aby sme vyžarovali božské svetlo. Nie je len v niekom z nás; je v každom človeku. Ak necháme žiariť svoje vnútorné svetlo, nevedomky dovoľujeme ostatným, aby urobili to isté.
A keď sa oslobodíme od strachu, potom už len svojou prítomnosťou automaticky oslobodzujeme aj ostatných.“ (Nelson Mandela, 1994)

Bože, môj hrdina, ďakujem Ti, že si bol so mnou pri mojom blúdení, v mojich obavách i v mojom trápení vtedy, keď sme sa ešte nepoznali. Pomôž mi aj dnes prekonať strach a konať tak, aby si nado mnou mohol plesať.

Hana Smělá

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi