Verím Bohu. Bodka.

Ja som hovoril o veciach, ktoré som nechápal, a o divoch, o ktorých neviem. Vypočuj ma, prosím, a ja prehovorím. Budem ti klásť otázky a ty ma poučíš. Chýr o tebe sa mi dostal do ucha, ale teraz ťa na vlastné oči vidím. (Jób 41,3-5)

Prečo verím v Boha? Táto otázka ma zamestnáva už niekoľko mesiacov. Snažím sa nájsť poctivú odpoveď. Vlastne ani neviem, prečo v neho verím. Azda len preto, že verím, že je.
Moja viera prešla niekoľkými fázami vývoja.
Jedna z nich má názov: „Verím v Boha, aby som…“ Tiež za ňou cítite trošku vypočítavosti, stádovitosti, ale aj obavu, či obstojím?
Ďalšiu fázu by som opísal slovami: „Verím v Boha, len keď…“ V mojej mysli sa okamžite vynárajú nevyhnutné podmienky, ako by mal Pán Boh konať, aby si zaslúžil moju vieru a sympatie.
Lepším variantom by možno bola fáza: „Verím v Boha, pretože…“ Vtedy rozum okamžite ponúka presvedčivé dôvody, prečo nemôžem neveriť. Paradoxne ochudobňuje vieru o jej podstatu – môžem veriť len tomu, čo si dokážem a čo pochopím.
Nech si túto otázku kladiem z ktorejkoľvek strany, vždy sa dopracujem k rovnakému bodu, že vlastne ani tak neverím v Boha, ale skôr Bohu. Drobný gramatický jav úplne mení význam a na základe neho si dovolím tento objav ilustrovať príkladmi z bežného života. Veria deti v rodičov alebo rodičom, verím vo vodiča autobusu alebo vodičovi autobusu?
Prečo verím Bohu? Takto položená otázka je mi jasnejšia a má oveľa osobnejší a intímnejší rozmer. Navyše ma motivovala k inventúre môjho duchovného života.
Prečo verím v Boha? Výstižnejšia by zrejme bola táto odpoveď: „Pretože, preto.“ Hľadala som argumenty pre svoju vieru a napokon som dospela k tomu, že ju potrebujem. Je to moja prirodzená súčasť; inak to neviem vysvetliť.
Verím Bohu. Bodka.
Láska „milujem ťa, bodka“ nie je slepá. K tomu má ďaleko… Táto lás ka môže svoj objekt veľmi dobre poznať. Prijíma ho bez toho, aby za to čokoľvek požadovala. Túto lásku si nemôžeme nijakým spôsobom aslúžiť. Nemôžeme urobiť nič pre to, aby bola väčšia. Nemôžeme ju ničím odvrátiť. Na nič nie je viazaná. (J. McDowell)

Môj Ježiš, bez Teba si nedokážem predstaviť svoj život. Buď aj dnes so mnou. Chráň mňa aj mojich blízkych. Pomôž mi dnešný deň naplniť Tvojou vôľou.

Milena Mikulková

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi