Počet členov svetovej Cirkvi adventistov siedmeho dňa dosiahol prvý raz vo svojej histórii 18,1 miliónov. Na výročnom zasadnutí vedenia Cirkvi adventistov siedmeho dňa v Silver Spring v americkom štáte Maryland o tom 12. októbra 2014 informoval G. T. Ng, tajomník Generálnej konferencie CASD.

ILUSTR01

Tajomník GK CASD informoval na výročnom zasadaní vedenia cirkvi o raste, ale aj o ďalších skutočnostiach vyplývajúcich zo štatistík. (foto: ANN)

Z prezentovaných dát vyplýva, že v priebehu jedného roka sa cirkev rozrástla zo 17 881 491 na 18 143 745 členov. Zároveň však za poslednú dekádu prišla cirkev o 828 968 členov po tom, čo umreli, opustili cirkev, alebo s ňou prerušili kontakt či prestali navštevovať bohoslužby. Ng preto zdôraznil, že nie je dôležité len nových členov krstiť, ale snažiť sa aj o to, aby v cirkvi nachádzali potrebné zázemie, oporu a možnosť realizácie. „Udržanie a starostlivosť by mali byť na rovnakej strane mince,“ ale očividne sa na krst kladie väčší dôraz, vysvetľuje. Význam týchto slov vyjadruje aj ďalšia štatistika: za posledných 40 rokov vstúpilo do cirkvi krstom 31,8 mil. členov, ale 11,4 mil. ľudí sa rozhodlo vzdať sa členstva, prípadne prestali navštevovať svoje zbory. Podľa slov tajomníka je častým dôvodom nedostatočná starostlivosť o členov.

Najviac ľudí sa krstí na južnej pologuli

Najväčší nárast členstva zaznamenáva cirkev na južnej pologuli – najmä v Strednej a Južnej Amerike, Afrike a na juhu Ázie. Severná pologuľa a Austrália skôr v náraste členstva stagnuje. Mierny nárast je možné sledovať v Európe. Ten však Ng pripisuje prílivu prisťahovalcov z južných častí sveta.

ILUSTR02

Najväčší rast zaznamenáva cirkev na južnej pologuli. V prezentácii je vidno záznam o raste počtu členov v Paname a Kostarike, podobne je na tom i stredoamerická Nikaragua. (foto: ANN)

Odkazom na dlhoročnú službu v oblasti Európy sú tri tunajšie divízie Cirkvi adventistov s. d.: Trans-Európska, Euro-Ázijská a Inter-Európska, ktorej súčasťou je aj Česko-Slovenská únia a v rámci nej i Slovenské združenie. Počet členov v rámci týchto divízií je však v pomere na počet obyvateľstva nižší, než je to u ostatných divízií CASD. Naša Inter-Európska divízia má napríklad na 340 miliónov obyvateľov približne 180 000 adventistov.* Susedná Trans-Európska divízia, tvorená krajinami ako Veľká Británia, Poľsko, Maďarsko, Srbsko či pobaltskými krajinami a Škandináviou, je s počtom 84 428 členov na 205 miliónov obyvateľov „najmenšou“ z trinástich svetových divízií CASD. Zaujímavým príkladom je Britská únia, ktorá sa medziročne rozrástla o 464 členov, pričom väčšina z nich majú byť práve prisťahovalci.

Prísť do krajiny ešte neznamená robiť misiu

Hoci je cirkev zastúpená v 230 krajinách po celom svete, misijná služba sa nekončí. V Keni je napríklad viac ako 40 jazykových skupín. Adventistov je síce v krajine približne 800 000, no väčšina z nich sú príslušníci len dvoch jazykových skupín. Podobná situácia je aj v Thajsku, kde väčšina adventistov pochádza z minoritných jazykových skupín. „Ak teda navštívite nejakú krajinu, neznamená to automaticky, že práca je hotová,“ dodáva k príkladom G. T. Ng. Stále zostávajú aj krajiny, v ktorých sa zatiaľ dobrú zvesť o spasení nepodarilo k obyvateľom priniesť.

Zdroj; foto: ANN

*údaje dostupné na oficiálnom webe GK CASD

Prečítajte si aj ďalšie podobné články:

Na svete je viac ako 18 miliónov adventistov

Dlhodobý prieskum u adventistov prekvapil

K adventistom sa hlási 2915 občanov SR

V Kirgizsku vysvätili prvého domáceho kazateľa

Cirkev v Mongolsku začína rásť

Na Papui Novej Guinei prijali Krista tisíce ľudí

Zdieľať tento článok:

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi