Podľa informácií poskytnutých miestnym vedením Cirkvi adventistov siedmeho dňa na Ukrajine a v Rusku bol v sobotu 27. septembra 2014 zo zboru na východe Ukrajiny unesený tamojší kazateľ Sergej Litovčenko. Keďže ešte sále nie sú známe žiadne bližšie informácie o únoscoch, ani o tom, kde sa kazateľ nachádza, cirkev žiada veriacich na celom svete o modlitby.

Sergej Litovčenko

Kazateľ CASD Sergej Litovčenko bol unesený zo zboru v ukrajinskej Horlivke v sobotu 27. septembra 2014.

V sobotu 27. septembra 2014 vtrhli počas bohoslužby neznámi muži vyzbrojení automatickými zbraňami do modlitebne Cirkvi adventistov siedmeho dňa (CASD) v ukrajinskom meste Horlivka (Donecká oblasť). Muži boli oblečení v maskáčových kombinézach a s najväčšou pravdepodobnosťou patrili k separatistickej armáde, ktorá ovláda väčšinu Doneckej oblasti.

„Prerušili bohoslužbu a pod nátlakom rozohnali veriacich,“ približuje sobotné dianie predseda Ukrajinskej únie CASD. „Pastorovi Sergejovi Litovčenkovi prikázali zavrieť modlitebňu, prinútili ho nastúpiť do vozidla a odviezli ho neznámym smerom.“ Celý incident sa pritom odohral počas štvrťročného vysluhovania Pamiatky večere Pánovej.

Ozbrojenci sa podľa tvrdení vedenia únie vyjadrili nasledovne: „Toto je ortodoxná krajina a nie je tu miesto pre rôzne sekty.“ Snahu veriacich z Horlivky zistiť z akého titulu konajú, alebo kto ich takouto úlohou poveril, odbili slovami: „To nie je vaša starosť.“

Napriek snahe miestnej cirkevnej únie zistiť, kde sa kazateľ nachádza, alebo prečo je zadržiavaný, sa zatiaľ nepodarilo získať žiadne nové informácie. Nepomohla ani spolupráca so susednou Západnou ruskou úniou CASD, ktorá začína za neďalekými ruskými hranicami. „Kde sa nachádza a čo sa s ním stalo nie je známe,“ povedal Vasilij Ničik, vedúci Oddelenia náboženskej slobody Západnej ruskej únie (ZRU). Zároveň prostredníctvom sociálnej siete Facebook oslovil veriacich s prosbou: „Prosím modlite sa za neho.“

DOPLNENÉ: Podľa zatiaľ nepotvrdených informácií, ktoré vedúci Odd. náboženskej slobody ZRU Vasilij Ničik zverejnil prostredníctvom svojho používateľského profilu na Facebooku dostali príbuzní kazateľa Litovčenka možnosť ho navštíviť a priniesť mu teplé oblečenie a Bibliu.

DOPLNENE

Vedúci Oddelenia náboženskej slobody Západnej Ruskej únie CASD zverejnil prostredníctvom Facebooku zatiaľ nepotvrdenú informáciu, že kazateľa budú môcť navštíviť jeho príbuzní a doniesť mu teplé oblečenie a Bibliu.

Podľa informácií zverejnených oficiálnym spravodajským portálom GK CASD inklinujú proruskí separatisti k ortodoxnej viere a protestantizmus označujú za sektárstvo. V minulosti už mali uniesť viacero veriacich, relatívne rýchlo ich však aj prepustili. Počas nepokojov na Ukrajine inak neboli zranení ani zabití žiadni členovia Cirkvi adventistov s. d., vážne poškodená bola budova len jedného zo zborov.

Horlivka

Takmer 300-tisícová Horlivka sa nachádza na východe Ukrajiny v Doneckej oblasti. Práve v tejto oblasti pretrvávajú nepokoje a boje aj po dohodnutí oficiálneho prímeria v septembri.

Vážne znepokojenie nad situáciou vyjadril aj John Graz, vedúci oddelení pre vzťah s verejnosťou a náboženskú slobodu pri GK CASD. „Naša cirkev je štátom uznaná v Rusku rovnako, ako aj na Ukrajine a preto očakávame, že naši členovia i kazatelia budú rešpektovaní autoritami v oblastiach východnej Ukrajiny,“ povedal v pondelok v oficiálnom vyhlásení. „Cirkev adventistov siedmeho dňa sa neangažuje v politike a nerozumie, prečo by na ňu mal niekto útočiť.“

Aj my sa chceme v týchto pre Ukrajinu neľahkých časoch modliť za nášho brata kazateľa, ktorého uniesli, rovnako ako za všetkých ostatných ľudí, ktorí musia denno-denne čeliť nebezpečenstvu, neslobode a útlaku v oblastiach, kde žijú či pomáhajú. Aj keď si uvedomujeme, že niektoré veci nemožno zmeniť, chceme sa modliť za tých, ktorí môžu svojimi rozhodnutiami i činmi zmierniť utrpenie, ktorým trpia ľudia nielen na Ukrajine, ale aj v mnohých ďalších oblastiach po celom svete.

 zdroje: AR/ ANN; foto: ANN/ Wiki (pôvodná správa bola zo stránok Generálnej konferencie /ANN/ vymazaná, je možné ju nájsť na webe periodika Adventist Review /AR/, ďalšie informácie zatiaľ nie sú známe)

Prečítajte si súvisiace články:

ADRA vyhlásila zbierku pre Ukrajinu (9. 9. 2014)

Adventisti vyzývajú ku modlitbám za Ukrajinu (3. 7. 2014)

Ruskí a ukrajinskí adventisti vyzývajú k zmieru a modlitbám (18. 3. 2014)

Zbory v Kyjeve žijú aj počas protestov (12. 2. 2014)

Banner ADRA UA

Zdieľať tento článok:

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi