Predseda Euro-Ázijskej divízie Cirkvi adventistov siedmeho dňa Guillermo Biaggi vyzval minulú nedeľu veriacich ku modlitbám sa pokojné ukončenie konfliktu na východe Ukrajiny. Urobil tak po rozhovore s Vladimirom I. Tkachukom, podpredsedom divízie a zároveň regionálnym riaditeľom organizácie pre pomoc a rozvoj ADRA. Zároveň požiadal zbory po celej divízii, aby počas nadchádzajúcej soboty 5. júla 2014 vykonali výnimočnú zbierku pre pomoc obetiam nepokojov.

14519181471_5944c2de64_o

Predseda Euro-Ázijskej divízie Cirkvi adventistov siedmeho dňa Guillermo Biaggi. (foto: archív ANN)

„Modlíme sa za múdrosť z neba pre tých, ktorí krajiny vedú a ich nasmerovanie ku mierovému riešeniu sporov,“ povedal minulý týždeň Biaggi. „Prajeme si mier, aby nedochádzalo ku ďalším stratám na životoch, ako sa to dialo v uplynulých dňoch.“ Biaggi ďalej zdôraznil, že Cirkev adventistov s. d. hľadá v konflikte cestu zmierenia a nechce si vyberať niečiu stranu. „Situácia je veľmi zložitá, pretože do konfliktu je zapojených mnoho krajín a preto jestvuje na situáciu aj mnoho uhlov pohľadu. My, ako adventisti, sa však do politiky nezapájame. Namiesto toho sa modlíme a rešpektujeme politických vodcov, ako nás k tomu vedie Sväté Písmo.“ Následne citoval i dva biblické texty z 1. listu Timoteovi 2, 1 – 2Listu Rimanom 13, 1 – 6. Prvý z textov hovorí o tom, že sa máme modliť aj „za všetkých, ktorí majú moc, aby sme mohli žiť nerušene a pokojne vo všetkej pobožnosti a dôstojnosti.“ Druhý text je výzvou k tomu, „nech sa každý podriadi vrchnosti.“

Konkrétne informácie o tom, ako konflikt ovplyvnil životy adventistov na Ukrajine a v Rusku, vedenie divízie neuviedlo. Vysvetlenie poskytol jej podpredseda Ivan I. Ostrovsky, ktorý je zodpovedný za oddelenie komunikácie. Dôvodom je snaha ochrániť veriacich, „ktorí sa ocitli v politicky napätom prostredí,“ tlmočí jeho slová oficiálny spravodajský portál cirkvi. Biaggi však dodáva, že napriek komplikovanej situácii, je úlohou cirkvi pomáhať nielen adventistom, ale aj ostatným ľuďom, ktorí v dôsledku nepokojov trpia. Práve preto vyzval zbory Euro-Ázijskej divízie k zbierke, ktorá sa má uskutočniť už túto sobotu. Výťažok zo zbierky využije organizácia ADRA na pomoc ľuďom na obidvoch stranách konfliktu – na Ukrajine i v Rusku. „Nesmieme zabúdať na to, že utečenci sa nachádzajú rovnako aj na Ruskej strane a mnohí pri úteku prekračujú hranice,“ zdôraznil. „Vyzývame ľudí, aby nasledovali Kristov príklad súcitu a pomoci núdznym na tomto svete.“

csm_Screen_Shot_2014-06-27_at_5.46.33_PM_68a4d885ea

Modlitebňa Cirkvi adventistov s. d. v meste Doneck na východe Ukrajiny. Doneck je hlavný mestom administratívnej Doneckej oblasti, ktorá patrí v rámci konfliktu medzi najčastejšie spomínané. (foto: A. Chesney/ AR)

Po kyjevských protestoch, ktoré sa uskutočnili na prelome uplynulého roka, sa politická situácia na Ukrajine ešte viac skomplikovala. Krajina sa rozštiepila na prevažne západnú proeurópsky orientovanú časť, ktorá rešpektuje novozvolené vedenie Ukrajiny a na východnú, prevažne prorusky orientovanú časť, ktorá má separatistické sklony. Viaceré oblasti na východe sa za pomoci Ruska snažia o osamostatnenie, pričom dochádza ku ozbrojeným konfliktom s vládnymi jednotkami, ktoré sa nezaobišli bez početných obetí. Organizácia spojených národov hovorí o niekoľkých stovkách obetí a viac ako 46 100 utečencoch, ktorých konflikt vyhnal z ich domovov na odtrhnutom Kryme (11 500) a v ďalších oblastiach na východe Ukrajiny (34 600).

Myslime i my na svojich modlitbách na obyvateľov Ukrajiny i tých, ktorí môžu svojimi rozhodnutiami vývoj situácie a ukončenie konfliktu ovplyvniť.

Prečítajte si aj:

Zdieľať tento článok:

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi