Bratislava, 23. máj 2014: Pondelkovou vernisážou sa začína unikátna výstava obrazov Zuzany Dobrotovej „Dotkni sa neba v obrazoch“.

300x300Autorka, ktorá sa venuje najmä maľovaniu krásnej slovenskej prírody, pri svojej štvrtej výstave zamierila vyššie. Ako už názov napovedá, rozhodla sa dotknúť neba. Výstava sa uskutoční od 9. do 27. júna 2014 v Bratislave. Súčasťou výstavy budú i prednášky Mgr. Libora Votočka, ktoré s témou výstavy súvisia.

Nekonečnými diaľavami vesmíru a nedotknutou zemou sa pri svojich maľbách necháva unášať maliarka Zuzana Dobrotová. Ako asi vyzerala Zem, keď bola pustá a prázdna? Ako vyzerala skôr, než ju začal obývať človek? Inšpirovaná Bibliou a prednáškami Doc. Jiřího Beneša, Th.D stvárnila svoju predstavu prvopočiatkov našej Zeme a okolitého vesmíru na unikátnych maľbách, ktoré budú môcť návštevníci vidieť na výstave „Dotkni sa neba v obrazoch“, ktorá sa uskutoční od 9. do 27. 6. 2014 v priestoroch spoločenského centra na Cablkovej ulici 3 v Bratislave (Trnávka, mestská časť Ružinov). Výstavné priestory budú otvorené každý deň od 09:00 do 19:00 hod. Viac o svojej tvorbe a inšpirácii povie autorka na vernisáži, ktorá sa uskutoční pri príležitosti otvorenia výstavy už 9. júna 2014 o 19:00 hodine.

Zuzana Dobrotová sa narodila, ako jedno z ôsmich detí, v roku 1954 vo Východnej. Jej umelecké cítenie formovala okolitá príroda Liptova a Tatier. Od malička inklinovala k maľovaniu. „Aj ja raz namaľujem obraz,“ znelo jej učiteľke neustále v ušiach. Materiálna situácia rodiny však bola zložitá, a namiesto umeleckej školy ukončila strednú obchodnú školu. Po svadbe v roku 1980 sa plne vžila do role manželky a postupne aj matky štyroch detí. Umeleckého nadania sa však nevzdala. Vymýšľala a šila oblečenie pre seba i deti, pripravovala a nacvičovala rôzne detské programy a scénky, ktoré sa nezaobišli ani bez vhodných kostýmov.

Dlho tajená túžba maľovať, sa stala skutočnosťou len pred šiestimi rokmi. Na prvom obraze sa objavil jeden z najsilnejších motívov tatranskej prírody – Kriváň. Nasledovali maľby divých makov, klasov, rôzne abstrakty. Odlišné techniky sa objavovali či už na plátne, alebo na sololite. Inšpiráciu a nové techniky autorka objavuje na rôznych výstavách v Ríme, Pise, Florencii, ale aj na internete. Najbližšie sú jej diela S. Dalího, Š. Kocku, M. Racku, M. Bardiho a ďalších.

Prvá výstava na seba nenechala dlho čakať, v roku 2009 mohli jej maľby vidieť návštevníci v rodnej Východnej, kde práve prebiehali oslavy 740. výročia obce. Sama autorka práve oslavovala vlastné životné jubileum 55tych narodenín. Vo Východnej sa uskutočnila aj druhá výstava na tému Spomienky. Viac o inšpirácii pre štvrtú výstavu v Bratislave sa dozviete na vernisáži, ktorá sa uskutoční pri príležitosti otvorenia výstavy 9. júna 2014 o 19:00 v priestoroch spoločenského centra na Cablkovej ulici.

Organizátori zároveň pozývajú aj na zaujímavé tematické prednášky „Stvorenie verzus Evolúcia“, ktoré budú prebiehať ako sprievodné podujatie ku výstave obrazov v spoločenskom centre na Cablkovej ulici na bratislavskej Trnávke. Ako prednášajúci prijal pozvanie absolvent Matematicko-fyzikálnej fakulty UK v Prahe Mgr. Libor Votoček, ktorý viac ako 8 rokov na rôznych prednáškach otvára témy kreacionizmu a evolúcie pre širokú laickú i odbornú verejnosť po celej Českej a Slovenskej republike.

YFJ_490px_obrazy

Výstavu organizuje v rámci projektu „Dotkni sa neba“ spoločenské centrum na Cablkovej ulici v Bratislave.

V prípade potreby akýchkoľvek ďalších informácií nás neváhajte kontaktovať, buď telefonicky na mobilnom telefónnom čísle 0917 870 262 a 0903 955 146, alebo prostredníctvom emailu na adrese dotknisaneba@gmail.com a mmajer@casd.sk. Radi vám poskytneme aj informácie o práve prebiehajúcom podujatí Dotkni sa neba – Bratislava 2014.

Projekt dotkni sa neba je iniciatívou mladých ľudí, ktorí chcú prežiť svoj život užitočne. Jeho súčasťou sú osvetové podujatia a prednášky z rôznych oblastí, ktoré prebiehajú počas celého roka vždy v inom meste. Pre rok 2014 si mladí ľudia vybrali Bratislavu. Hlavnými organizátormi projektu sú mládežníci cirkevných zborov Cirkvi adventistov s. d. s podporou občianskeho združenia Maranatha. Na projekte spolupracujú aj organizácia pre pomoc a rozvoj ADRA, občianske združenie Život a zdravie, turistický klub Pathfinder a študentská kresťanská organizácia INRI road. Viac informácií, ako aj potrebné kontakty, nájdete na oficiálnom webe podujatia: www.dotknisaneba.sk.

projekt stvorenie

Zdieľať tento článok:

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi