Ježiš medzi lotrami

Nad hlavu mu dali nápis s udaním jeho viny: Toto je Ježiš, kráľ Židov. Spolu s ním vtedy ukrižovali aj dvoch zločincov: jedného sprava a druhého zľava. Tí, čo tade prechádzali, rúhali sa mu, výsmešne potriasali hlavou a hovorili: Ty, čo zbúraš chrám a za tri dni ho postavíš! Zachráň sám seba, ak si Syn Boží, a zostúp z kríža! Podobne sa mu posmievali aj veľkňazi so zákonníkmi a staršími: Iných zachraňoval, sám seba nemôže zachrániť! Je kráľom Izraela, nech teraz zostúpi z kríža a uveríme v neho! Dúfal v Boha, nech ho teraz vyslobodí, ak ho má rád! Veď povedal: Som Boží Syn! Takisto ho potupovali aj zločinci, ktorí boli ukrižovaní s ním. Mat 27,37-44

Sú situácie, keď neovplyvníme, v akej spoločnosti sa ocitneme. Ja som si napríklad počas základnej vojenskej služby nemohol vybrať, kto bude spať na vedľajšej posteli. O tom, kto mi bude veliť, ani nehovorím.
„Nad hlavu mu dali nápis s udaním jeho viny: Toto je Ježiš, kráľ Židov. Spolu s ním vtedy ukrižovali aj dvoch zločincov: jedného sprava a druhého zľava. Tí, čo tade prechádzali, rúhali sa mu, výsmešne potriasali hlavou a hovorili: Ty, čo zbúraš chrám a za tri dni ho postavíš! Zachráň sám seba, ak si Syn Boží, a zostúp z kríža! Podobne sa mu posmievali aj veľkňazi so zákonníkmi a staršími: Iných zachraňoval, sám seba nemôže zachrániť! Je kráľom Izraela, nech teraz zostúpi z kríža a uveríme v neho! Dúfal v Boha, nech ho teraz vyslobodí, ak ho má rád! Veď povedal: Som Boží Syn! Takisto ho potupovali aj zločinci, ktorí boli ukrižovaní s ním.“ (Mat 27,37-44) Na Golgote sú v to ráno vztýčené tri kríže. V strede visí Ježiš. Nad hlavou má nápis: „Kráľ Židov“. (Mar 15,26) Na krížoch vedľa neho sú ukrižovaní dvaja povstalci. Roháčkov preklad hovorí, že sú „lotri“.
Podľa Matúša aj títo dvaja lotri urážajú Ježiša spolu s tými, ktorí stoja pod krížom. Jeden sa rúha Ježišovi až do konca. Druhý po chvíli zistí, že vedľa neho visí na kríži Kráľ celého vesmíru.
„No druhý ho zahriakol: Ani ty sa nebojíš Boha, hoci si takisto odsúdený? Lenže my spravodlivo dostávame zaslúžený trest, ale on neurobil nič zlé. Potom povedal: Ježiš, rozpomeň sa na mňa, keď prídeš do svojho kráľovstva. Ježiš mu odpovedal: Amen, hovorím ti: Dnes budeš so mnou v raji.“ (Luk 23,39-43) Ježiš nerozdeľuje ľudí na lotrov a spravodlivých. Podľa Pavla nikto z ľudí nie je spravodlivý, pretože „všetci zhrešili a nemajú Božiu slávu“. (Rim 3,23) Ježiš ponúka svoje kráľovstvo každému človeku. Bez ohľadu na to, či je na začiatku, alebo na konci svojej životnej púte.
Obaja lotri mohli získať večný život. Jeden z nich po ňom zatúžil a dostal ho. Druhý sa ďalej rúhal. Sám rozhodol o svojom definitívnom odsúdení.
Ježiš neprotestuje, že ako kráľ je zaradený medzi lotrov. Prijíma ich spoločnosť. Keď mu nadávajú, neodpláca. Láska, ktorá aj v tejto ťažkej chvíli vyžaruje z jeho zbičovanej tváre, pomáha jednému zločincovi vierou prijať dar spasenia.
Keď neskôr zomiera, stále v duchu počuje Ježišov sľub: „Amen, hovorím ti: Dnes budeš so mnou v raji.“ Potom zavrel oči. Čas pre neho prestal existovať. Keď ich pri vzkriesení otvorí, bude sa mu zdať, že ich zavrel iba pred chvíľou. Vlastne to bude pre neho „dnes“.

Pane, pomôž mi, aby som aj v ľuďoch, ktorí sú považovaní za lotrov, videl možných obyvateľov Tvojho kráľovstva. Nech v mojich očiach aj v mojom správaní k nim uvidia Tvoju lásku.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi