Zlé sny panovníkovej manželky

Na sviatky mal vladár vo zvyku prepúšťať jedného väzňa, ktorého si zástup vyžiadal. Vtedy tam mali aj povestného väzňa, ktorý sa volal Barabbáš. Keď sa zhromaždili, opýtal sa ich Pilát: Ktorého vám mám prepustiť: Barabbáša alebo Ježiša, ktorý sa volá Kristus? Vedel totiž, že ho vydali zo závisti. Keď Pilát sedel na súdnej stolici, odkázala mu jeho žena: Nemaj nič s tým spravodlivým! Mnoho som dnes vo sne pre neho vytrpela. Mat 27,15-19

V Biblii sa o snoch hovorí pomerne často. Sny sa snívali prorokom, obyčajným ľuďom, ale aj pohanským panovníkom. Je to jeden zo spôsobov, ako k nám Boh prehovára. Cieľom snov, ktoré dáva náš Pán, je náprava zla a záchrana hriešnikov.
Najviac snov by sme napočítali v príbehu o Jozefovi. Kým ho jeho bratia predali do Egypta, má dva sny o tom, že jedného dňa sa mu budú klaňať nielen jeho bratia, ale aj otec a matka. Vo väzení vykladá sny čašníkovi a pekárovi. Nakoniec vyloží sny aj faraónovi. Schopnosť vykladať sny mu pomôže nielen dostať sa z väzenia, ale aj urobiť veľmi rýchlu kariéru.
„Na sviatky mal vladár vo zvyku prepúšťať jedného väzňa, ktorého si zástup vyžiadal. Vtedy tam mali aj povestného väzňa, ktorý sa volal Barabbáš. Keď sa zhromaždili, opýtal sa ich Pilát: Ktorého vám mám prepustiť: Barabbáša alebo Ježiša, ktorý sa volá Kristus? Vedel totiž, že ho vydali zo závisti. Keď Pilát sedel na súdnej stolici, odkázala mu jeho žena: Nemaj nič s tým spravodlivým! Mnoho som dnes vo sne pre neho vytrpela.“ (Mat 27,15-19) Bolo by zaujímavé zistiť, aké sny mávala Pilátova žena. Nevieme, či sa s Ježišom stretla aj predtým. V každom prípade ju jej sen poriadne vystrašil. Inak by nemala strach o svojho manžela.
Pilátovu ženu navštívil „vo sne anjel z neba. Videla Spasiteľa a zhovárala sa s ním. Pilátova žena nebola Židovka, ale keď vo sne videla Ježiša, nepochybovala o jeho povahe a poslaní…Videla, ako ho Pilát dáva zbičovať, aj keď povedal: Ja na ňom nenachádzam nijakú vinu… Videla kríž na Golgote. Bola svedkom toho, ako sa zem zahalila do tmy… Pozorovala ešte ďalší výjav. Videla Krista sedieť na veľkom bielom oblaku, zatiaľ čo zem sa pohybovala v priestore a jeho nepriatelia utekali pred jeho slávou…“ (E. G. Whiteová, Cesta lásky 475.476) Ak Pilátova žena videla vo sne budúcnosť, nemôžeme sa diviť, že si ako manželka dovolila svojmu manželovi hovoriť do jeho štátnických povinností. Nechcela, aby jej rodina niesla následky za odsúdenie a smrť Mesiáša. Preto svojho muža varuje.
Viem si predstaviť Piláta, ktorý váha. Ako skúsený politik a sudca hneď poznal, že veľkňazi nemajú žiadny pádny argument na odsúdenie Ježiša na smrť. Vedel, že je nevinný. Vďaka skúsenostiam však tuší, že ak sa rozhodne ísť proti veľkňazom, nemusí sa mu to vyplatiť. Váha aj napriek tomu, že ústami manželky mu odpovedal sám Hospodin. Aj my sa niekedy ocitneme v zložitej situácii, keď vieme, čo by sme mali urobiť, ale bojíme sa následkov takého konania. Možno sa modlíme k Bohu a prosíme o múdrosť a silu konať správne. Potom možno čakáme, že sa zjaví anjel z neba a…
Pilátovi Boh odpovedal prostredníctvom manželkinho sna. To bol spôsob, ktorému pohanský panovník rozumel. Môžem sa z toho poučiť, že aj mne Boh odpovie spôsobom, ktorému budem rozumieť. V mojom prípade Boh najčastejšie odpovedá prostredníctvom Biblie alebo iných ľudí.

Pane, som rád, že mi odpovedáš, keď Ťa prosím o múdrosť. Nauč ma načúvať Ti a daj mi silu poslúchať Ťa.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi