Ja ťa nezradím!

Nato zaspievali chválospev a vyšli na Olivový vrch. Vtedy im Ježiš povedal: Vy všetci sa tejto noci nado mnou pohoršíte, lebo je napísané: Budem biť pastiera a ovce stáda sa rozpŕchnu. Ale po svojom vzkriesení vás predídem do Galiley. Peter mu však povedal: Aj keby sa všetci nad tebou pohoršili, ja sa nikdy nepohorším. Ježiš mu odpovedal: Amen, hovorím ti, že tejto noci, skôr ako kohút zaspieva, tri razy ma zaprieš. Peter mu povedal: Aj keby som mal s tebou zomrieť, nikdy ťa nezapriem. Podobne hovorili aj ostatní učeníci. Mat 26,30-35

Povedal vám niekto niekedy, čo vás čaká? Chceli by ste poznať svoju budúcnosť? Čím som starší, tým viac oceňujem, že neviem, čo ma zajtra čaká. Keby som to vedel, možno by som pred niektorými úlohami zutekal.
Ježiš niekoľkokrát hovorí učeníkom o svojej smrti na kríži. Nezatají im ani to, že po troch dňoch bude vzkriesený. Krátko pred svojím zatknutím prezradí niečo o blízkej budúcnosti svojich učeníkov.
„Nato zaspievali chválospev a vyšli na Olivový vrch. Vtedy im Ježiš povedal: Vy všetci sa tejto noci nado mnou pohoršíte, lebo je napísané: Budem biť pastiera a ovce stáda sa rozpŕchnu. Ale po svojom vzkriesení vás predídem do Galiley. Peter mu však povedal: Aj keby sa všetci nad tebou pohoršili, ja sa nikdy nepohorším. Ježiš mu odpovedal: Amen, hovorím ti, že tejto noci, skôr ako kohút zaspieva, tri razy ma zaprieš. Peter mu povedal: Aj keby som mal s tebou zomrieť, nikdy ťa nezapriem. Podobne hovorili aj ostatní učeníci.“ (Mat 26,30-35) Ak poznáte, čo nasleduje, viete, že Peter nebol zbabelec. On jediný sa pokúsil zachrániť Ježiša, keď prišiel dav na čele s Judášom a veľkňazom, aby ho zatkli. Neutiekol pred presilou. Nedivme sa jeho sebavedomým slovám.
V evanjeliách nachádzame niekoľko dôkazov o Petrovej odvahe. Je to on, kto verí, že môže chodiť po vode, a aj po nej ide. Ako rybár prežil na Galilejskom jazere búrky, počas ktorých sa možno nejaký iný rybár utopil vo vysokých vlnách. Bol zvyknutý riskovať.
Možno práve v tom je Petrov problém. Podobne ako Judáš si myslí, že dokáže odolávať zlu. Myslí si, že je schopnejší a odvážnejší ako všetci ostatní. A ostatní ho za takého považujú. Aj väčšinu diskusií začína on – vlastne je ich hovorcom.
Apoštol Pavol je asi jediný, kto sa mohol Petrovi vyrovnať. Napísal: „Prežil som viac námah, viac väzení, oveľa viac bitiek, veľakrát som bol na dosah smrti. Od Židov som dostal päť ráz po štyridsať palíc bez jednej, tri razy ma bičovali, raz kameňovali, trikrát som prežil stroskotanie lode, noc a deň som zápasil na otvorenom mori.“ (2Kor 11,23-25) Aj Pavol bol odvážny. Napriek tomu nakoniec napísal: „Ak sa treba chváliť, budem sa teda chváliť svojou slabosťou.“ (2Kor 11,30) V predchádzajúcom liste kresťanom v Korinte radí: „A tak ten, kto si myslí, že stojí, nech si dáva pozor, aby nepadol.“ (1Kor 10,12) Som rád, že Biblia predstavuje svojich hrdinov pravdivo. Hovorí o ich prednostiach aj chybách. Ani ja nie som iný. Mám svoje prednosti aj chyby. Podobne ako Peter, aj ja som si bol neraz istý sám sebou.
V takých chvíľach som neprosil Boha o pomoc. Veril som, že to zvládnem sám. Akoby som hovoril: „Pane, o mňa sa nemusíš báť. Ja nie som taký, ako tí druhí. Ja to zvládnem!“ Ako som dopadol, radšej nebudem ani spomínať. Bol som horší ako tí, nad ktorých som sa povyšoval.

Pane, uč ma pokore. Ako si ju učil Petra, uč ju aj mňa. Nech nemusím zbytočne prežívať ďalšie sklamania z vlastných pádov a prehier.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi