Po nás potopa

No o tom dni a o tej hodine nevie nik, ani nebeskí anjeli, ani Syn, iba Otec. Lebo ako bolo za dní Noacha, tak bude aj pri príchode Syna človeka. Ako totiž v dňoch pred potopou ľudia jedli a pili, ženili sa a vydávali až do toho dňa, keď Noach vošiel do korábu, a nič nebadali, až prišla potopa a zmietla všetkých, tak bude aj pri príchode Syna človeka. Vtedy dvaja budú na poli: Jeden bude vzatý a druhý ponechaný. Dve ženy budú mlieť na mlyne: Jedna bude vzatá a druhá ponechaná. Bedlite teda, lebo neviete, v ktorý deň príde váš Pán. Mat 24,36-42

Pred Ježišovým príchodom budú falošní proroci veľmi aktívni. Budú sa snažiť napodobniť jeho návrat. To je len jedno zo znamení konca. Ako bude v tom čase vyzerať život na našej zemi? V akej spoločnosti budú žiť tí, ktorí sa živí dočkajú Ježišovho príchodu? „No o tom dni a o tej hodine nevie nik, ani nebeskí anjeli, ani Syn, iba Otec. Lebo ako bolo za dní Noacha, tak bude aj pri príchode Syna človeka. Ako totiž v dňoch pred potopou ľudia jedli a pili, ženili sa a vydávali až do toho dňa, keď Noach vošiel do korábu, a nič nebadali, až prišla potopa a zmietla všetkých, tak bude aj pri príchode Syna človeka. Vtedy dvaja budú na poli: Jeden bude vzatý a druhý ponechaný. Dve ženy budú mlieť na mlyne: Jedna bude vzatá a druhá ponechaná. Bedlite teda, lebo neviete, v ktorý deň príde váš Pán.“ (Mat 24,36-42) Biblia nehovorí veľa o tom, ako žili ľudia pred potopou. Je zaujímavé, ako tieto slová zachytil lekár Lukáš vo svojom evanjeliu: „Podobne bolo za dní Lótových: jedli, pili, kupovali, predávali, sadili, stavali. V deň, keď Lót vyšiel zo Sodomy, Boh zoslal oheň a síru z neba a všetkých zahubil. Tak bude aj v deň, keď sa zjaví Syn človeka.“ (Luk 17,29-31) O situácii v Sodome vieme trochu viac. Aby sme si to lepšie predstavili, pripomeňme si príbeh o vyvedení Lóta. Večer pred zničením dvoch miest – Sodomy a Gomory – ho navštívili dvaja anjeli. Obyvatelia mesta si všimli túto návštevu. „Zavolali si Lóta a pýtali sa ho: Kde sú tí muži, čo tejto noci prišli k tebe? Vyveď nám ich, aby sme s nimi obcovali. Lót predstúpil pred nich, ale zatvoril za sebou dvere a povedal: Prosím vás, bratia moji, neurobte takú hanebnosť! Pozrite, mám dve dcéry, ktoré ešte neobcovali s mužmi. Vyvediem vám ich a robte s nimi, čo sa vám zapáči, ale týmto mužom nič nerobte, veď sa uchýlili do môjho prístrešia. Oni ho však zahriakli: Zmizni odtiaľto! a ďalej vykrikovali: Sám sa sem prisťahoval ako cudzinec a ešte chce aj rozhodovať. Horšie dopadneš ako oni! Surovo dorážali na Lóta a chystali sa vylomiť dvere.“ (1Moj 19,5-9) Podľa tohto textu bolo znásilňovanie hostí v Sodome zrejme bežnou praxou. Muži, ktorí obľahli Lótov dom, sa chceli len zabaviť. Veď vlastne o nič nešlo. Ale Lót sa na to díval inak. Keby nezasiahli jeho hostia, neprežil by on ani jeho rodina.
Podobná situácia má byť aj pred návratom nášho Spasiteľa. Ľudia sa budú chváliť svojou skazenosťou. Verejne sa budú predbiehať v tom, kto je schopný vymyslieť zvrhlejšiu zábavu.
Najsmutnejší na tomto Ježišovom konštatovaní je fakt, že väčšina ľudí to bude považovať za normálne. Dokonca aj mnohí kresťania. Ako inak si máme vysvetliť jeho varovanie pred nebezpečenstvom, že jeho príchod zaspíme?

Pane, ďakujem Ti za Bibliu, ktorú od detstva poznávam. Vďaka nej môžem vedieť, čo je správne a čo nie. Aj mne hrozí, že všetko, čo okolo seba vidím, začnem brať ako normálne. Napriek tomu verím, že mňa i mojich blízkych čoskoro vyvedieš z tohto skazeného sveta do svojho kráľovstva.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi