Začiatok bolesti

Budete počuť vojnový ryk a chýry o bojoch. Hľaďte, aby ste sa nepreľakli. Lebo to musí byť, ale ešte nie je koniec. Lebo povstane národ proti národu a kráľovstvo proti kráľovstvu, miestami budú hladomory a zemetrasenia. Ale to všetko je začiatok útrap. Mat 24,6-8

Keď sa 16. januára 1991 začala operácia „Púštna búrka“, kolega, evanjelický farár, sa ma spýtal: „Vlastík, je to Armagedon? Začala sa už biblická apokalypsa?“ Ježiš upozorňuje učeníkov na znamenie, ktoré bude predchádzať zničenie chrámu. Hovorí aj o konci sveta. Najprv ich však varuje pred podvodníkmi vydávajúcimi sa za Mesiáša. Potom pokračuje: „Budete počuť vojnový ryk a chýry o bojoch. Hľaďte, aby ste sa nepreľakli. Lebo to musí byť, ale ešte nie je koniec. Lebo povstane národ proti národu a kráľovstvo proti kráľovstvu, miestami budú hladomory a zemetrasenia. Ale to všetko je začiatok útrap.“ (Mat 24,6-8) Ježiš vlastne pokračuje vo varovaní. Práve vojny a prírodné katastrofy budú chcieť zneužiť ľudia vydávajúci sa za Mesiáša. Rôzni podvodníci sa budú snažiť zviesť kresťanov na svoju stranu. Ich ohnivé kázania o blížiacom sa konci sveta budú sláviť úspech zvlášť medzi ľuďmi, ktorú zabudnú, akú úlohu má mať v ich živote Biblia a jej posolstvo. Až do konca dejín tohto sveta budú pôsobiť rôzni podvodníci, ktorí zneužijú dôveru jednoduchých ľudí na vlastné obohatenie. Okrem nich sa stretneme tiež s ľuďmi, ktorí sa vysmejú každej správe o Kristovom príchode.
Apoštol Peter napísal: „Vedzte predovšetkým, že v posledných dňoch prídu posmievači, ktorí žijú, ako sa im zachce, a budú sa posmievať: Čo sa stalo so sľubom o jeho príchode? Veď odkedy zosnuli otcovia, všetko ostáva tak, ako bolo na začiatku stvorenia!“ (2Pet 3,3.4) Počas svojho života som sa stretol s mnohými ľuďmi, ktorí na základe stretnutia s falošnými prorokmi čakali príchod Mesiáša. Keď sa v danom termíne nič nestalo, odmietli nielen falošného proroka, ktorý ich nachytal, ale aj Boha.
Ježiš sľúbil, že sa vráti a vezme nás do svojho kráľovstva. Od jeho sľubu už uplynuli takmer dve tisícročia. Stále čakáme. Milióny kresťanov čakajú na jeho návrat v hrobe. Apoštol Peter nás povzbudzuje v očakávaní slovami: „Pán nemešká so svojím prisľúbením, ako sa niektorí nazdávajú, že mešká, ale je zhovievavý, lebo nechce, aby niekto zahynul, ale chce, aby sa všetci dali na pokánie. Pánov deň príde ako zlodej. Vtedy sa nebesá s rachotom pominú, živly sa rozplynú v ohni a zem i jej diela budú súdené.“ (2Pet 3,9.10) Keď dnes sledujeme v priamom prenose vojny alebo vyčíňanie prírodných živlov, nemali by sme zabúdať na Ježišove slová: „To všetko je začiatok útrap.“ Nikdy nebudeme vedieť, že to, čo sa deje, je skutočný záver dejín zla na našej zemi. Podľa Biblie nás Ježišov návrat zaskočí rovnako ako nočná návšteva zlodeja v dome. Je dobré, keď zostaneme ostražití a bdelí, aby sme neboli nepríjemne zaskočení, keď Ježiš príde. Sledujme udalosti vo svete a buďme opatrní pri ich hodnotení.

Pane, niekedy mám pocit, že už prichádzaš. Chráň ma pred rôznymi podvodníkmi, ktorých posiela Tvoj nepriateľ. Chcem na Teba čakať až do konca.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi