Nezostane kameň na kameni

Po tom, čo Ježiš vyšiel z chrámu a odchádzal odtiaľ, pristúpili k nemu jeho učeníci a ukazovali mu chrámové stavby. On im však povedal: Vidíte toto všetko? Amen, hovorím vám, že tu neostane kameň na kameni, všetko bude zbúrané. Keď sedel na Olivovom vrchu a boli sami, pristúpili k nemu jeho učeníci a spýtali sa ho: Povedz nám, kedy sa to stane a čo bude znamením tvojho príchodu a konca sveta. Mat 24,1-3

Dva dni pred Veľkou nocou doznelo v jeruzalemskom chráme Ježišovo posledné kázanie. Zástup sa pomaly rozchádza. Všetci sa potrebujú pripraviť na sviatočné dni. Svoje domy musia vyčistiť od akéhokoľvek kvaseného nápoja alebo pokrmu a pripraviť všetko potrebné.
„Po tom, čo Ježiš vyšiel z chrámu a odchádzal odtiaľ, pristúpili k nemu jeho učeníci a ukazovali mu chrámové stavby. On im však povedal: Vidíte toto všetko? Amen, hovorím vám, že tu neostane kameň na kameni, všetko bude zbúrané. Keď sedel na Olivovom vrchu a boli sami, pristúpili k nemu jeho učeníci a spýtali sa ho: Povedz nám, kedy sa to stane a čo bude znamením tvojho príchodu a konca sveta.“ (Mat 24,1-3) V žiare zapadajúceho slnka sa chrám nádherne leskne. Nie je taký veľkolepý ako Šalamúnov, no aj tak je pýchou všetkých Židov. Každý z nich je rád, keď môže navštíviť túto nádhernú stavbu. Teraz im Majster zrazu hovorí, že chrám bude zničený.
Ježiš ich vedie na Olivový vrch. Mlčky kráčajú a premýšľajú o tom, čo práve počuli. V mysli sa im vynárajú otázky: „Naozaj bude chrám zničený? Nedá sa tomu nejakým spôsobom zabrániť? Kedy sa to stane?“ Na vrchole hory si posadajú, dodajú si odvahu a svoje otázky položia Ježišovi.
V nasledujúcich dňoch budeme uvažovať o Ježišovej odpovedi. Dnes sa pozrieme na zvláštnu formuláciu – „nezostane kameň na kameni“. Možno práve tieto slová učeníkom najviac vŕtajú v hlave. „Naozaj sa tieto slová naplnia? Veď chrám je postavený z obrovských kamenných kvádrov.“ Čo to Ježiš vyhlásil? A prečo to učeníkov tak vyľakalo? Predstavte si, že katolíkom by niekto oznámil, že Vatikán bude zničený. Alebo pred rokmi by niekto obyvateľom Sovietskeho zväzu povedal, že Červené námestie spolu s Vladimírom Iľjičom Leninom v mauzóleu jedného dňa zmizne. Alebo Američanom by niekto predpovedal zničenie Bieleho domu alebo Sochy slobody…
Učeníci nemôžu uveriť Ježišovým slovám. Chrám je predsa pevný. Ich predkovia ho postavili z masívnych kamenných blokov práve preto, aby bol nezničiteľný a naveky stál v Jeruzaleme.
Čo je vzácne a sväté nám? Nemusí to byť chrám. Môže to byť napríklad práca, životný partner alebo koníček, bez ktorého si neviem predstaviť svoj život. Podľa Ježiša môže o to všetko človek prísť. Stačí tak málo – prírodná pohroma, vojna alebo štátny prevrat.
Na čom vlastne staviam svoj život? Ak mojou prioritou nie je Boh a jeho kráľovstvo, môžem skončiť ako Židia. Keď Rimania zničili ich chrám a hlavné mesto Jeruzalem, ich plány sa zrazu zosypali ako domček z karát. Preto jedna z Ježišových prvých rád znie: „Hľadajte najprv Božie kráľovstvo a jeho spravodlivosť a toto všetko sa vám pridá.“ (Mat 6,33)

Pane, chcem Ťa mať na prvom mieste v rebríčku hodnôt. Viem, že niekedy stačí málo a zrazu je na Tvojom mieste niekto iný alebo niečo iné. Keď na Teba zabudnem, prosím, pripomeň sa mi. Ďakujem.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi