Beda vám, zákonníci a farizeji, pokrytci! Čistíte čašu a misu zvonka, ale vnútri sú plné lúpeže a nemiernosti. Slepý farizej, očisti najprv vnútro čaše, aby sa stal čistým aj jej vonkajšok. Beda vám, zákonníci a farizeji, pokrytci! Podobáte sa obieleným hrobom, ktoré sa zvonku zdajú pekné, ale vnútri sú plné umrlčích kostí a všelijakej nečistoty. Tak aj vy sa zvonka zdáte ľuďom spravodlivými, zatiaľ čo vnútri ste plní pokrytectva a neprávosti. Mat 23,25-28

Podľa čoho si vyberáte priateľov? Keď sa stretnete s neznámym človekom, čo vás na ňom zaujme najprv? Povaha alebo vzhľad? Keby sme boli Ježišovými súčasníkmi, asi by sme sa veľmi divili, ako hodnotil farizejov a zákonníkov. Väčšina národa ich totiž považovala za svoj vzor. Ježiš na ich adresu hovorí: „Beda vám, zákonníci a farizeji, pokrytci! Čistíte čašu a misu zvonka, ale vnútri sú plné lúpeže a nemiernosti. Slepý farizej, očisti najprv vnútro čaše, aby sa stal čistým aj jej vonkajšok. Beda vám, zákonníci a farizeji, pokrytci! Podobáte sa obieleným hrobom, ktoré sa zvonku zdajú pekné, ale vnútri sú plné umrlčích kostí a všelijakej nečistoty. Tak aj vy sa zvonka zdáte ľuďom spravodlivými, zatiaľ čo vnútri ste plní pokrytectva a neprávosti.“ (Mat 23,25-28) Pri návšteve väzenia som stretol muža, ktorý tam evidentne nepatril. Starostlivo dbal o svoj vzhľad. Hovoril ako televízny hlásateľ. Jeho správanie bolo veľmi príjemné a sympatické. Ostatní väzni ho priam neznášali a dávali mu to citeľne najavo. Keď som sa ho spýtal, prečo sa k nemu takto správajú, dozvedel som sa, že okrádal predovšetkým starých ľudí. Získal si ich priazeň a potom ich obral o celoživotné úspory. Jeho konanie bolo odporné aj iným trestancom. Viac opovrhovali len mužom, ktorý ako zdravotník zneužil v nemocnici niekoľkomesačné dievčatko. Zákonníci a farizeji starostlivo dbali na svoju povesť a na to, ako vyzerajú. Mnohé veci robili len kvôli uznaniu. Pri pohľade zvonku boli takmer dokonalí. Pretože do ich vnútra nikto nevidel, dlhý čas sa im to celkom darilo.
Potom prišiel Ježiš a Farizeji zrazu zistili, že tento Majster, v ktorom spoznali Bohom poslaného Mesiáša, vidí do ich vnútra lepšie než oni. Keď sa na nich zadíval, cítili sa ako nahí. Pred ním sa nemuseli hrať na svätých, on o nich vedel všetko.
Do srdca vidí len Boh. My túto schopnosť nemáme. Preto občas naletíme podvodníkom. Ale nemusíme. Môžeme sa zachovať ako Samuel. Raz ho Boh poslal do rodiny Izaja, aby pomazal budúceho kráľa. Keď medzi bratmi uvidel urasteného Eliába, povedal si v duchu: „To bude budúci kráľ!“ V tej chvíli k nemu prehovoril Hospodin: „Nehľaď na jeho zovňajšok a vysokú postavu. To nie je ten pravý. Ja neposudzujem tak ako človek. Ten si všíma zovňajšok, Hospodin si však všíma srdce.“ (1Sam 16,7) Samuel nakoniec pomazal za budúceho kráľa mladučkého Dávida.
U Boha neplatí, že „šaty robia človeka“. On vidí do srdca. Nielen do toho, ktoré mali farizeji a zákonníci, ale aj do môjho a tvojho. U Boha nepochodíme so žiadnym divadlom. Môže nás zachrániť len vyznanie vlastných vín, prosba o zmenu našej povahy a konanie podľa Božích rád a pokynov.

Pane, keby som nevedel o Tvojej láske, mal by som strach z toho, že vidíš do môjho vnútra. Ale pretože Ťa poznám, verím, že Tvoja láska a moc vyčistia a premenia moje srdce. Bývaj v ňom Ty, prosím.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi