Na čo sa ma vlastne pýtate?

V ten deň prišli k nemu saduceji, ktorí tvrdia, že niet zmŕtvychvstania, a opýtali sa ho: Učiteľ, Mojžiš povedal: Ak niekto zomrie bez detí, jeho brat si ako najbližší príbuzný vezme jeho ženu a splodí svojmu bratovi potomka. Bolo u nás sedem bratov. Prvý sa oženil a umrel, a pretože nemal potomka, zanechal ženu svojmu bratovi. Podobne aj druhý a tretí, až po siedmeho. Napokon po všetkých zomrela aj žena. Nuž ktorého ženou z tých siedmich bude pri zmŕtvychvstaní? Veď ju mali všetci! Ježiš im však odpovedal: Blúdite, lebo nepoznáte Písma ani Božiu moc. Veď pri zmŕtvychvstaní sa ľudia ani neženia, ani nevydávajú, ale sú ako anjeli v nebi. Mat 22,23-30

Sotva odídu učeníci farizejov s herodiánmi, k Mesiášovi sa prihrnú saduceji. Tiež chcú vyskúšať šťastie. Možno práve im sa podarí nachytať Ježiša na niečom, za čo by ho mohli obžalovať.
„V ten deň prišli k nemu saduceji, ktorí tvrdia, že niet zmŕtvychvstania, a opýtali sa ho: Učiteľ, Mojžiš povedal: Ak niekto zomrie bez detí, jeho brat si ako najbližší príbuzný vezme jeho ženu a splodí svojmu bratovi potomka. Bolo u nás sedem bratov. Prvý sa oženil a umrel, a pretože nemal potomka, zanechal ženu svojmu bratovi. Podobne aj druhý a tretí, až po siedmeho. Napokon po všetkých zomrela aj žena. Nuž ktorého ženou z tých siedmich bude pri zmŕtvychvstaní? Veď ju mali všetci! Ježiš im však odpovedal: Blúdite, lebo nepoznáte Písma ani Božiu moc. Veď pri zmŕtvychvstaní sa ľudia ani neženia, ani nevydávajú, ale sú ako anjeli v nebi. Či ste nečítali o zmŕtvychvstaní, čo vám povedal Boh: Ja som Boh Abraháma, Boh Izáka a Boh Jákoba? Veď on nie je Bohom mŕtvych, ale živých. Keď to počuli zástupy, žasli nad jeho učením.“ (Mat 22,23-33) Saducejov vôbec nezaujímalo, ako to bude s manželstvom v nebi. Majú problém s tým, či vôbec nejaké nebo bude. Neveria totiž vo vzkriesenie. Ježiš to dobre vie. Preto sa ani nesnaží odpovedať na ich otázku. Upozorní ich, že problém je v tom, že zámerne spochybňujú niektoré miesta v židovských Písmach, ktoré celkom jasne predpokladajú, že život sa nekončí smrťou. Raz príde vzkriesenie a po ňom bude život spasených pokračovať.
Ježiš im svojou odpoveďou dá jasne najavo, že je Boh, ktorý vidí do ich srdca aj myslenia. Chce, aby poznali, že mu na nich záleží napriek tomu, že sa ho snažia chytiť do pasce a zabiť.
Aj my si niekedy namýšľame, že sa pred Bohom môžeme skryť. Podobne ako Adam s Evou, keď ochutnali ovocie zo zakázaného stromu. Rýchlo sa však presvedčíme o pravdivosti toho, čo napísal autor 44. žalmu: „Keby sme boli zabudli na meno nášho Boha a vystierali ruky k cudziemu bohu, či by to Boh nebol postrehol? On predsa pozná tajomstvá srdca!“ (Ž 44,21.22) V Biblii sa často stretávam so zvláštnym spôsobom, ako Boh odpovedá na naše otázky. Ja sa ho na niečo pýtam a on mi odpovedá na niečo úplne iné. Niekedy sa mi zdá, že sa správa ako naši politici, ktorí sa držia zásady: „Pýtajte sa ma, na čo chcete a ja vám odpoviem, na čo ja budem chcieť!“ Na rozdiel od politikov, Boh vidí do môjho srdca a pozná moje skutočné problémy. Preto sa mi niekedy zdá, že neodpovedá na moje modlitby. V takej chvíli sa mi len snaží ukázať, že môj skutočný problém je niekde inde.
Pri rozhovore so saducejmi Ježiš hovorí: „Priatelia, prečo sa ma pýtate na veci, ktoré vás vôbec netrápia? Prečo za mnou neprídete a priamo nepoviete, že máte problém s vierou vo vzkriesenie?“ To isté chce týmto príbehom odkázať aj mne: „Neboj sa mi položiť akúkoľvek otázku. Buď otvorený a úprimný, ako napríklad Jób. A ja ti odpoviem.“

Pane, trochu ma mrazí z poznania, že vidíš do môjho srdca a do mojej mysle. Je dobré, že to vidíš len Ty. Máš ma rád a nikdy nezneužiješ to, čo vidíš v mojom vnútri.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi