Odmietnuté pozvanie na svadbu

Ježiš im zase hovoril v podobenstvách: Nebeské kráľovstvo sa podobá kráľovi, ktorý vystrojil svadbu svojmu synovi. Poslal sluhov, aby zavolali pozvaných na svadbu. Tí však nechceli prísť. Opäť poslal iných sluhov so slovami: Povedzte pozvaným: Hostinu som už prichystal, voly a kŕmny dobytok som pozabíjal a všetko je hotové. Poďte na svadbu! Pozvaní však na to nedbali a odišli, jeden na svoje pole, druhý za svojím obchodom. Ostatní pochytali jeho sluhov, zhanobili ich a zabili. Tu sa kráľ rozhneval, poslal svoje vojská, zničil vrahov a ich mesto vypálil. Mat 22,1-7

Ježiš rozpráva ďalší príbeh, v ktorom pozýva svojich poslucháčov na kráľovskú svadbu. Svadba v kráľovskej rodine – to je vždy veľkolepá udalosť. Ľudia považujú za veľkú česť patriť medzi pozvaných. Televízne stanice sa predbiehajú v tom, ktorá získa práva, aby mohla vysielať svadbu v priamom prenose. V Ježišovom príbehu je však všetko úplne naopak.
„Ježiš im zase hovoril v podobenstvách: Nebeské kráľovstvo sa podobá kráľovi, ktorý vystrojil svadbu svojmu synovi. Poslal sluhov, aby zavolali pozvaných na svadbu. Tí však nechceli prísť. Opäť poslal iných sluhov so slovami: Povedzte pozvaným: Hostinu som už prichystal, voly a kŕmny dobytok som pozabíjal a všetko je hotové. Poďte na svadbu! Pozvaní však na to nedbali a odišli, jeden na svoje pole, druhý za svojím obchodom. Ostatní pochytali jeho sluhov, zhanobili ich a zabili. Tu sa kráľ rozhneval, poslal svoje vojská, zničil vrahov a ich mesto vypálil.“ (Mat 22,1-7) Veľkňazi a starší sa považujú za duchovnú elitu. Sú presvedčení, že ak existuje nejaké nebeské kráľovstvo, budú prví, ktorí dostanú pozvanie. Tešia sa, že v ňom budú zastávať vedúce postavenie. Budú vládnuť chudobným a nevzdelaným hriešnikom.
Ježiš začne rozprávať… a zdá sa, že ich utvrdzuje v ich predstavách. No po chvíli sa to akosi zvrtne. Pozvaní na svadbu neprídu, pretože uprednostnia svoje záujmy – podnikanie a obchod. Kráľovi tak dajú najavo, že pohŕdajú jeho pozvaním.
Kráľ urobí to, čo vtedy králi robievali – všetkých nevďačníkov nechá zahubiť. Sú nebezpeční. Svojím vplyvom by mohli nakaziť celý národ. Podobenstvo o svadbe nás upozorňuje na veľké nebezpečenstvo. Aj my sme pozvaní na nebeskú hostinu. Boh nám ponúka večný život. My však dovolíme, aby nás pohltili starosti o pominuteľný pozemský život. Rozmýšľame, ako viac zarobiť, či si nepribrať ďalšie zamestnanie. Máme totiž plány, čo by sme si ešte chceli kúpiť…
Nemusí to byť len zamestnanie. Keď sa pozerám späť, neraz som si namiesto premýšľania o Bohu zapol televízor a pozeral sa napríklad na futbal. Prežíval som pritom napätie. Keď vyhral môj tím, mal som radosť. Pre môj ďalší život to však nebolo žiadnym prínosom.
Páči sa mi reakcia muža, ktorý mal posadnutého syna. Keď prosil o jeho uzdravenie, Ježiš povedal: „Ak môžeš?! Pre toho, kto verí, je všetko možné.“ (Mar 9,23) Tento starostlivý otec hneď zvolal: „Verím, pomôž mojej neviere!“ (Mar 9,24) Uvedomoval si, že jeho viera nie je taká veľká, aby boli vyhnané zlé sily a jeho dieťa uzdravené. Preto žiada o jej posilnenie.

Pane, často viem, čo mám robiť, ale nechám sa zlákať pokušením. Nauč ma volať o pomoc vo chvíli, keď prichádza pokušenie. Len tak môžem s Tvojou pomocou zvíťaziť.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi