Lekcia Božej spravodlivosti

Keď sa ráno vracal do mesta, pocítil hlad. Pri ceste uvidel figovník, prišiel k nemu, ale nenašiel na ňom nič, iba samé lístie. Povedal mu: Nech sa na tebe už nikdy viac neurodí ovocie! A figovník hneď vyschol. Pri pohľade na to sa učeníci čudovali: Ako to, že figovník tak zrazu vyschol?! Ježiš im odpovedal: Amen, hovorím vám: Ak budete mať vieru a nebudete pochybovať, urobíte nielen to, čo som urobil s figovníkom, ale ak poviete aj tomuto vrchu: Zdvihni sa a hoď sa do mora!, stane sa to. A dostanete všetko, o čo budete v modlitbe s vierou prosiť. Mat 21,18-22

„Keď sa ráno vracal do mesta, pocítil hlad. Pri ceste uvidel figovník, prišiel k nemu, ale nenašiel na ňom nič, iba samé lístie. Povedal mu: Nech sa na tebe už nikdy viac neurodí ovocie! A figovník hneď vyschol. Pri pohľade na to sa učeníci čudovali: Ako to, že figovník tak zrazu vyschol?! Ježiš im odpovedal: Amen, hovorím vám: Ak budete mať vieru a nebudete pochybovať, urobíte nielen to, čo som urobil s figovníkom, ale ak poviete aj tomuto vrchu: Zdvihni sa a hoď sa do mora!, stane sa to. A dostanete všetko, o čo budete v modlitbe s vierou prosiť.“ (Mat 21,18-22) Páči sa vám tento text? Zdá sa vám ako dobrá reklama na lásku? Bolo to, čo urobil Ježiš s figovníkom, spravodlivé? Dlho som sa na Ježiša kvôli tomuto príbehu hneval. Ani keď som bol starší, nevedel som si s týmto textom poradiť. Pri čítaní Biblie som ho preskočil. Vedel som však, že to tak nemôžem robiť stále. Raz sa mu musím postaviť zoči-voči a niečo podniknúť, aby som ho pochopil. Marek píše, že Ježiš uvidel z diaľky figovník, ktorý mal lístie. To je zvláštna formulácia. Stromy väčšinou majú lístie. U figovníka je to však inak. U nás majú stromy najprv lístie a potom plody. Na figovníku však vyrastú najprv figy a potom listy, ktoré dorastú počas dozrievania plodov. Figovník, ktorý uvidel z diaľky Ježiš, sa tváril, akoby mal plody. Keď k nemu Ježiš s učeníkmi prišli, zistili, že šli zbytočne. Na strome bolo len lístie. Táto informácia mi pomohla pochopiť hlbší význam Ježišových slov. Neplodný figovník má posolstvo aj pre nás.
Aké? Pripomeňme si, čo Ježiš povedal na adresu svojich nasledovníkov: „Nech tak svieti vaše svetlo pred ľuďmi, aby videli vaše dobré skutky a oslavovali vášho Otca, ktorý je v nebesiach!“ (Mat 5,16) Viera má produkovať dobré skutky. Brat Pána Ježiša vo svojom liste kresťanom neskôr napísal: „Čo osoží, bratia moji, ak niekto hovorí, že má vieru, ale nemá skutky? Či ho môže taká viera spasiť? Ak brat alebo sestra sú bez šiat a chýba im denný pokrm, čo im pomôže, ak im niekto z vás povie: Choďte v pokoji, zohrejte sa a najedzte sa! — no nedáte im, čo potrebujú pre telo? Tak aj viera: Ak sa nedokazuje skutkami, sama osebe je mŕtva.“ (Jak 2,14-17) S vierou je to ako s láskou. Ak o nej len hovorím, stráca zmysel. Boh očakáva, že na strome našej viery nájde okrem listov aj plody. Tak, ako to ľudia čakajú od ovocného stromu. Ak ovocný strom nerodí, väčšinou ho vytnú a na jeho miesto zasadia nový strom.
V súvislosti s dnešným textom sa väčšinou zaoberáme otázkou, či je naozaj možné vierou preniesť skalu. Zabúdame, že oveľa dôležitejšie je, aby sa naša viera prejavovala skutkami. Iba tak nám môže Boh prepožičať moc na konanie zázrakov. Netrápme sa, že našu vieru nesprevádzajú zázraky. Skôr si robme starosti o to, aby naša viera nebola mŕtva.

Pane, ďakujem za dar viery. Buď so mnou a daj mi vieru, ktorá bude živá. Vieru, ktorá bude plodiť skutky motivované Tvojou láskou.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi