Ako sa pozná priateľ a brat

Takisto nie je vôľa vášho Otca v nebesiach, aby zahynul čo len jeden z týchto maličkých. Mat 18,14

„Keby sa prehrešil tvoj brat, choď za ním a napomeň ho medzi štyrmi očami. Ak ťa poslúchne, získal si svojho brata.“ (Mat 18,14) Tieto Ježišove slová som dlho vnímal ako výzvu „strážiť“ svojich blízkych a byť tým, kto ich pokarhá hneď, keď…
Nedávno som tento text začal chápať trochu inak. Pomohlo mi, keď som si uvedomil, čo Ježiš povedal predtým. Rozprával príbeh o Bohu, ktorý hľadá stratenú ovečku. Vtedy som si spomenul na jednu takúto Božiu ovečku.
Jej hľadanie je opísané v Druhej Samuelovej knihe: „Hospodin poslal k Dávidovi Nátana. Ten prišiel k nemu a povedal: V jednom meste boli dvaja muži. Jeden bol bohatý a druhý chudobný. Boháč mal veľké množstvo oviec a dobytka. Chudobný mal iba ovečku, ktorú si kúpil. Choval ju a ona rástla spolu s ním a s jeho synmi. Jedávala z jeho skyvy, pila z jeho pohára a spávala mu v lone. Bola mu ako dcéra. Raz dostal boháč návštevu. Ľúto mu bolo vziať svoju ovcu alebo svoje dobytča a pripraviť to pocestnému, ktorý ho navštívil. Vzal teda ovcu chudobnému a pripravil ju hosťovi. Dávid sa veľmi nahneval na toho muža a povedal Nátanovi: Akože žije Hospodin, ten muž, čo to urobil, zasluhuje smrť. Ovcu nahradí štvornásobne za to, že spáchal taký skutok a nemal zľutovanie. Vtedy povedal Nátan Dávidovi: Ty si ten muž! Takto vraví Hospodin, Boh Izraela: Ja som ťa pomazal za kráľa nad Izraelom a vyslobodil ťa z moci Saula.“ (2Sam 12,1-7) Vždy som obdivoval Nátanovu odvahu ísť za kráľom a povedať mu, že je smilník. Nebolo to také jednoduché. Prorok mohol, podobne ako mnohí jeho kolegovia, v lepšom prípade skončiť vo väzení, v horšom na šibenici.
Nedávno som si uvedomil, že tento príbeh nie je o kráľovi a prorokovej odvahe. Je o Božej láske, ktorá nedovolila kráľovi zamiesť pod koberec strašný hriech, ktorý bol príčinou ďalších zločinov vrátane vrážd.
Je to Boh, kto poslal Nátana ku kráľovi. Dávid si myslel, že ako kráľ určuje pravidlá hry. Má právo na ženu, ktorá sa mu páči. Preto sa vyspal s Batšebou. Ako kráľ má povinnosť chrániť svoju povesť, aj keby to malo stáť život niekoho, kto to nechce pochopiť. Preto musel zomrieť Chetita Uriáš, manžel Batšeby. Keby neodmietol počúvnuť kráľov rozkaz, mohol žiť…
Boh miluje Dávida. Posiela k nemu proroka s nepríjemným posolstvom. Boh vedel, že izraelský kráľ uzná svoju vinu a bude ju ľutovať. Poznal Dávidovo srdce. Prorokovi dal do úst slová, ktoré kráľa priviedli k pokániu.

Pane, ďakujem, že mi do cesty posielaš môjho „Nátana“, aby ma upozornil na môj hriech. Ďakujem, že mám priateľov, ktorí mi dokážu povedať aj nepríjemnú pravdu. Najviac ma teší, že Ty si môj najlepší priateľ. Preto ma karháš aj povzbudzuješ.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi