Beda tým, ktorí zvádzajú na hriech

Pre toho, kto by zviedol na hriech jedného z týchto malých, čo veria vo mňa, by bolo lepšie, keby mu zavesili na krk mlynský kameň a potopili ho do morských hlbín. Beda svetu pre pohoršenie. Pohoršenia síce musia prísť, ale beda človeku, skrze ktorého pohoršenie prichádza. Mat 18,6.7

Keď sa učeníci spýtali Ježiša, kto bude v jeho kráľovstve najväčší, postavil do prostriedku malé dieťa a vyhlásil, že najväčší budú tí, ktorí sa dokážu pokoriť a byť ako malé dieťa.
Potom vyslovil veľmi tvrdé slová: „Pre toho, kto by zviedol na hriech jedného z týchto malých, čo veria vo mňa, by bolo lepšie, keby mu zavesili na krk mlynský kameň a potopili ho do morských hlbín. Beda svetu pre pohoršenie. Pohoršenia síce musia prísť, ale beda človeku, skrze ktorého pohoršenie prichádza.“ (Mat 18,6.7) Pre toho, kto sa pokúsi ublížiť malému dieťaťu, by podľa Ježiša bolo lepšie, keby si na krk uviazal ťažký kameň a skočil do hlbokej vody. To je naozaj drsné odsúdenie takého činu. Keď si uvedomíme, ako sa vtedy ľudia dívali na toho, kto bol odsúdený na smrť, lepšie pochopíme, ako vážne toto varovanie Ježiš myslel.
Opak tohto odsúdeniahodného konania opísal Ježiš v texte, ktorým sme sa zaoberali včera. „Kto sa teda pokorí ako toto dieťa, ten je najväčší v nebeskom kráľovstve. A kto by prijal jedno takéto dieťa v mojom mene, mňa prijíma.“ (Mat 18,4.5) Máme teda dve možnosti – pomáhať, alebo škodiť. Keď som premýšľal o tom, či Ježiš aj v inej situácii vyslovil také tvrdé slová, spomenul som si len na jednu skupinu ľudí. Na ich adresu vyhlásil: „Beda vám, zákonníci a farizeji, pokrytci! Zatvárate nebeské kráľovstvo pred ľuďmi. Sami doň nevchádzate, a tým, čo by chceli vojsť, nedovolíte. Beda vám, zákonníci a farizeji, pokrytci! Obchádzate more i zem, aby ste získali jedného novoverca, a keď sa ním stane, urobíte z neho syna pekla, dva razy horšieho, ako ste sami. Beda vám, slepí vodcovia, ktorí hovoríte: Kto by prisahal na chrám, to nič nie je, ale toho, kto by prisahal na chrámové zlato, toho to už zaväzuje. Blázni a slepci, čože je väčšie: zlato, či chrám, ktorý to zlato posväcuje?“ (Mat 23,13-16) Dnes uvádzam tieto slová len ako ilustráciu. Podrobne sa nimi budeme zaoberať, keď k nim prídeme.
V kontexte s inými Ježišovými výrokmi existuje okrem malých detí ešte jedna skupina ľudí, ktorá sa teší Božej ochrane – „malé deti“ Božieho kráľovstva. Sú to ľudia, ktorí iba poznávajú Ježiša a Božiu lásku. Pretože ešte veľa nevedia, satan sa usiluje odlákať ich od ďalšieho hľadania Boha. Práve pre týchto ľudí platí dvojnásobne varovanie apoštola Petra: „Buďte triezvi, bdejte! Váš protivník, diabol, obchádza ako revúci lev a hľadá, koho by zožral.“ (1Pet 5,8) Okolo ľudí, ktorí sú „mladí vo viere“, sa ako supy zlietajú diablovi spolupracovníci.
Považujú ich totiž za ľahkú korisť. Ježiš na to dopredu upozorňuje a predpokladá, že budeme medzi tými, ktorí budú tieto dve ohrozené skupiny chrániť a povzbudzovať.

Pane, ďakujem, že chrániš deti a ľudí, ktorí sú na začiatku cesty za Tebou. Chcem Ti v tom pomáhať. Pomôž mi vidieť nebezpečenstvo, ktoré im hrozí, a daj mi silu podopierať ich.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi