Dôležitá úloha času

Keď schádzali z vrchu, prikázal im Ježiš: Nehovorte nikomu o tom videní, kým Syn človeka nebude vzkriesený z mŕtvych. Mat 17,9

„To je tajomstvo,“ povedal mi kamarát. „Nikomu to neprezraď!“ Koľkokrát som túto vetu v detstve počul! Často som ju sám opakoval, keď som niekomu povedal niečo, o čom nemal vedieť nikto iný.
Podobnú vetu vyslovil aj Ježiš, keď s Petrom, Jakubom a Jánom zostupoval z vrchu, na ktorom sa stretol s Mojžišom a Eliášom. „Keď schádzali z vrchu, prikázal im Ježiš: Nehovorte nikomu o tom videní, kým Syn človeka nebude vzkriesený z mŕtvych.“ (Mat 17,9) Nie je to prvýkrát, čo Ježiš žiada, aby sa o niečom nerozprávalo. Pred šiestimi dňami prosil učeníkov, aby nehovorili o tom, že je Mesiáš. Mal na to svoje dôvody. Vedel, že ľudia by si tieto udalosti vykladali ako znamenie toho, že konečne príde vyslobodenie od Rimanov.
Tentoraz má jeho prosba časové obmedzenie. Traja učeníci majú o tom, čo zažili na vrchu, mlčať do Ježišovho vzkriesenia. Dovtedy to má zostať ich spoločným tajomstvom. Práve tu by sme mali hľadať odpoveď na to, prečo nemajú hovoriť o tom, čo videli. Čo sa zmení pri Ježišovom vzkriesení? Učeníci stále dúfali, že Ježiš je Mesiáš, ktorý ich oslobodí od rímskej nadvlády. Videli v ňom vodcu povstania a revolucionára. Po jeho smrti začnú niektoré veci vidieť inak. Budú si pripomínať jeho myšlienky, ktoré predtým odsúvali bokom. Boli totiž v rozpore s ich očakávaniami. Keď sa s Ježišom stretnú po jeho vzkriesení, uvidia tieto výroky v pravom svetle a konečne ich pochopia.
Teraz je Ježiš stále s nimi. Vzdiali sa len výnimočne, aby sa modlil a rozprával s nebesami. Po vzkriesení sa im bude ešte niekoľko dní zjavovať a po štyridsiatich dňoch ho uvidia stúpať k nebu, kde je jeho skutočný domov a jeho kráľovstvo. Zrazu zostanú bez neho. Budú mať pocit, že sú sami.
Ježiš ich na to všetko dopredu pripravuje. Ale oni sú voči jeho slovám hluchí. Nechcú si pripustiť, že by sa niečo také mohlo stať. Keď sa predpoveď o jeho smrti a vzkriesení naplní, začnú o všetkom znova premýšľať. Zrazu sa im všetko vybaví. Spomenú si na jeho zasľúbenie, že ich navštívi Svätý Duch. „Toto som vám povedal, kým som ešte s vami. No Tešiteľ, Duch Svätý, ktorého pošle Otec v mojom mene, ten vás naučí všetko a pripomenie vám všetko, čo som vám hovoril. Pokoj vám zanechávam, svoj pokoj vám dávam, ale ja vám ho dávam, nie ako svet dáva. Nech sa vám srdce neznepokojuje a neľaká.“ (Ján 14,25-27) To, čo tí traja prežili s Ježišom na vrchu, zatiaľ nie sú schopní správne pochopiť. Urobili by z toho senzáciu. No aj tak by im nikto neveril. Až po stretnutí so vzkrieseným Ježišom pochopia, čo vlastne na vrchu videli. Zatiaľ nechápu, že to nie je určené davom, ale úzkej skupine ľudí, ktorí vďaka tejto skúsenosti nájdu odvahu, aby sa chopili ďalších zasľúbení a proroctiev, ktoré im Ježiš predložil.

Pane, nauč ma správne rozumieť tomu, čo s Tebou prežívam. Daj mi trpezlivosť pri hľadaní významu toho, čo ma chceš týmito skúsenosťami naučiť.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi