Najlepšia obrana? Útok!

Vtedy prišli k Ježišovi farizeji a zákonníci z Jeruzalema a spýtali sa: Prečo tvoji učeníci prestupujú tradíciu starších? Veď si neumývajú ruky, keď idú jesť chlieb! On im odpovedal: A vy prečo prestupujete Božie prikázanie pre svoju tradíciu? Mat 15,1-3

Stretol som sa s človekom, ktorý si myslel, že kresťan musí vždy ustúpiť. Dnešný príbeh ukazuje, že to tak nemusí byť. Aj Ježiš sa niekedy bránil. Keď uzdravil veľké množstvo ľudí, chcel si chvíľu odpočinúť a niečo zjesť. Práve vtedy za ním prídu znalci zákona. Ako inak, neprichádzajú s pochvalou a vďačnosťou, ale s kritikou.
„Vtedy prišli k Ježišovi farizeji a zákonníci z Jeruzalema a spýtali sa: Prečo tvoji učeníci prestupujú tradíciu starších? Veď si neumývajú ruky, keď idú jesť chlieb! On im odpovedal: A vy prečo prestupujete Božie prikázanie pre svoju tradíciu?“ (Mat 15,1-3) Keď som tento príbeh čítal ako dieťa, všetko mi bolo jasné. Učeníci si pred jedlom neumyli ruky. Riskovali, že dostanú žltačku, úplavicu alebo nejakú inú nemoc, ktorá sa šíri všade, kde sa nedodržuje hygiena. V zákonoch, ktoré dostal Mojžiš od Boha, sa venuje veľa priestoru prevencii. Na svoju dobu boli tieto zdravotné zákony veľmi moderné. Určite predbehli dobu. Boh v nich dáva rady, ako sa vyhnúť rôznym nákazám a epidémiám.
Vtedy ľudia nevedeli nič o vírusoch a baciloch, preto Boh používa dva jednoduché termíny – čisté a nečisté. To, čo je čisté, nám prospieva; nečisté nám naopak škodí. Tieto jednoduché zdravotné princípy môže pochopiť každý človek.
Neskôr som zistil, že v tomto prípade nešlo ani tak o hygienu, ale o rituál. Časom sa z hygieny a prevencie stal obyčajný rituál, ktorý mal s pôvodným Božím zámerom len veľmi málo spoločné.
Ježišova odpoveď je veľmi zaujímavá. Keď ho obvinia z toho, že ako učiteľ nevedie svojich žiakov správne, pretože nedodržujú tradície otcov, prejde do protiútoku. Použije argumenty, ktoré sú podstatne silnejšie než tie ich. Akoby na útok puškou odpovedal delom.
„Priatelia, vám vadí, že moji učeníci nie sú dôslední v dodržiavaní tradícií? Tak prečo vám nevadí, že vy sami síce ľpiete na tradíciách, ale bez váhania šliapete po Božích prikázaniach?“ Ježiš stavia proti sebe tradíciu a Boží zákon. Pýta sa: „Čo je viac? Ak Boží zákon, ako učíte, tak si najprv bežte pozametať pred vlastným prahom, a potom sa vráťte a budeme sa spolu rozprávať o tradícii otcov.“ Ježiš neustúpi. Prijíma výzvu do boja. Nechcel by som byť v tej chvíli v koži znalcov zákona. Mysleli si, ako sa „ukážu“ pred davom poslucháčov, ako dokážu, že tento Nazaretský je falošný učiteľ… Skončilo sa to presne naopak. Kosa narazila na kameň.
Farizeji a zákonníci trúbia na ústup. Ale Ježiš ešte neskončil. Zajtra sa pozrieme, ako sa tento boj, ktorý Ježišovi vyhlásili farizeji a zákonníci, skončil.

Pane, keď čítam tento príbeh, uvedomujem si, že tiež sa niekedy pokúšam polemizovať s Tvojím slovom. Niekedy je pre mňa viac tradícia než Tvoj zákon. Pomôž mi urobiť si správne poradie hodnôt.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi