Nové sa nevylučuje so starým

Nato im povedal: Preto každý zákonník, ktorý sa stal učeníkom nebeského kráľovstva, je ako hospodár, ktorý vynáša zo svojho skladu nové i staré veci. Mat 13,52

Zo všetkých strán na nás dolieha reklama, ktorá nás presviedča o tom, čo všetko nám chýba ku šťastiu. Množstvo vyhodených vecí okolo kontajnerov dokazuje, že práca reklamných agentúr je efektívna.
Pri rozhovoroch s kresťanmi zisťujem, ako málo poznáme texty Starej zmluvy. Pred nejakým časom mi pastor charizmatickej cirkvi povedal: „Vlastík, prečo stále spomínaš Starý zákon? To je už minulosť. Nám predsa stačí Nový zákon.“ Povedal som mu, že Stará zmluva mi pomáha lepšie rozumieť celej Biblii. Celkom s tým nesúhlasil. O niekoľko mesiacov neskôr mi celý nadšený rozprával, že keď bol chorý, začal čítať Bibliu od začiatku. Nakoniec dodal: „Máš pravdu. Vďaka Starej zmluve som pochopil niekoľko miest, ktoré mi boli dovtedy nejasné.“ Z niektorých Ježišových výrokov by sa mohlo zdať, že zatratil všetkých farizejov a zákonníkov. Občas bol voči nim poriadne tvrdý. Svojimi výrokmi ich však nechcel raniť. Naopak, bola to láska k nim, ktorá mu dala odvahu byť takým otvoreným. V závere výkladu podobenstva o poli, na ktorom hospodár zasial pšenicu a jeho nepriateľ kúkoľ, Ježiš hovorí: „Preto každý učený v zákone, získaný za učeníka v nebeskom kráľovstve, je podobný človeku hospodárovi, ktorý vynáša zo svojho pokladu nové i staré veci.“ (Mat 13,52) Dvojaký poklad – starý a nový. To je zvláštny pohľad. O akom poklade tu Ježiš hovorí? Čo môžeme nájsť v textoch Starej a Novej zmluvy? Veľmi pekne to vystihuje apoštol Pavol: „Veď nekážeme samých seba, ale Ježiša Krista, Pána, keďže my sme len vaši služobníci skrze Ježiša. Lebo Boh, ktorý povedal: Nech z temnôt zažiari svetlo!, zažiaril v našich srdciach, aby priviedol na svetlo poznanie Božej slávy na tvári Ježiša Krista. Tento poklad však máme v hlinených nádobách, aby nesmierna moc bola z Boha, a nie z nás.“ (2Kor 4,5-7) Tým pokladom je poznanie Boha. Na inom mieste v Biblii je napísané: „Mnoho ráz a rozličným spôsobom hovoril kedysi Boh otcom cez prorokov.“ (Žid 1,1) O Bohu a jeho láske k nám sme sa najviac dozvedeli vďaka Ježišovi.
Niekoľko dní pred svojím ukrižovaním sa Ježiš rozprával s učeníkmi.
Povedal im: „Ja som cesta, pravda i život. Nik nepríde k Otcovi, ak nejde cezo mňa. Ak ste ma spoznali, budete poznať aj môjho Otca. Odteraz ho už poznáte a videli ste ho.“ Filip to nepochopil. Prosí Ježiša: „Pane, ukáž nám Otca a to nám postačí! Ježiš mu povedal: Filip, toľký čas som s vami a nespoznal si ma? Kto videl mňa, videl aj Otca. Ako to, že teraz hovoríš: Ukáž nám Otca?“ (Ján 14,6-9) Ježiš Kristus je najcennejší poklad tohto sveta. Objaviť ho môže každý, kto pri hľadaní používa dve mapy, ktoré sa navzájom dopĺňajú. Jednou mapou sú židovské Písma, druhou kresťanská Nová zmluva.

Bože, som rád, že Ťa môžem stále viac poznávať. Na každej strane Biblie nachádzam nové správy o tom, že si spravodlivý, múdry, mocný a pritom láskavý a milujúci. Zatiaľ všetkému nerozumiem, no Biblia mi pomáha postupne odhaľovať ďalšie rozmery Tvojej povahy.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi