Boží súd je prejavom lásky

Nebeské kráľovstvo sa ďalej podobá sieti spustenej do mora, ktorá zachytila ryby každého druhu. Keď sa naplnila, vytiahli ju na breh, sadli si, dobré povyberali do nádob a zlé vyhodili von. Tak to bude aj na konci sveta: Vyjdú anjeli, oddelia zlých od spravodlivých a uvrhnú ich do ohnivej pece. Tam bude plač a škrípanie zubami. Mat 13,47-50

Dostali ste niekedy od rodičov bitku? Čo ste si mysleli? Vnímali ste ich „ručnú“ výchovu ako prejav lásky? Ja nie. Ale dnes som im za ich výchovu vďačný.
Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, ďalšie Ježišovo podobenstvo sa venuje téme Božej lásky. Boh nás miluje. To je fakt. Ale my o jeho láske občas pochybujeme.
„Nebeské kráľovstvo sa ďalej podobá sieti spustenej do mora, ktorá zachytila ryby každého druhu. Keď sa naplnila, vytiahli ju na breh, sadli si, dobré povyberali do nádob a zlé vyhodili von. Tak to bude aj na konci sveta: Vyjdú anjeli, oddelia zlých od spravodlivých a uvrhnú ich do ohnivej pece. Tam bude plač a škrípanie zubami.“ (Mat 13,47-50) Pamätáte si, kde Ježiš začal rozprávať svoje podobenstvá? Áno, bolo to na brehu Galilejského jazera. Na rozdiel od Mŕtveho mora, Galilejské jazero živilo mnohých rybárov a ich rodiny. Ježiš stál v loďke a rozprával. V zástupe, ktorý ho počúval, boli mnohí rybári, ktorí podobný príbeh prežívali každý deň. Pri každom rybolove sa snažili ešte na lodi pretriediť úlovok. Na breh dopravili len ryby, o ktoré bol na trhu záujem. Ostatné hádzali späť do mora. Vtedy ich lode sprevádzali kŕdle čajok, ktoré sa postarali o všetko, čo vyhodili. Ak bol úlovok veľký a loď plná rýb, nechali si triedenie až na breh.
Ježiš kladie dôraz na to, že pred príchodom Božieho kráľovstva musí prebehnúť súd. Na ňom sa rozhodne, kto prejde cez bránu Ježišovho kráľovstva a kto nie. Údelom každého človeka, ktorý odmietne prestať páchať zlo, je smrť v ohnivej peci.
Aj keď sa tento príbeh končí „plačom a škrípaním zubov“, mám ho rád. Vedie nás totiž k tomu, aby sme boli opatrní, keď v našich prekladoch Biblie čítame o „večnom trápení“. Zatiaľ som nevidel oheň, ktorý by horel a vydával teplo bez prísunu energie v podobe dreva, uhlia alebo plynu. Podobný zázrak videl len Mojžiš pri horiacom kre, ktorým chcel Boh upútať jeho pozornosť.
Podľa Ježišovho rozprávania budú v jeho kráľovstve len „spravodliví“.
Týmto termínom sú označení ľudia, ktorí túžia po živote v spravodlivej spoločnosti a už tu na zemi sa ju snažia svojím životom vytvárať.
Zároveň si uvedomujú, že sami to nedokážu. Preto sa spoliehajú na Božiu pomoc. V Liste Židom čítame výzvu: „Pristúpme teda s dôverou k trónu milosti, aby sme dosiahli milosrdenstvo a našli milosť a pomoc v pravý čas.“ (Žid 4,16) Boh nikoho nenúti, aby žil večne, no túto možnosť ponúka každému z nás. Len ten, kto smelo pristúpi k trónu milosti, dosiahne milosrdenstvo a nájde pomoc vo chvíli, keď to bude potrebovať.
Boží súd bude prebiehať v duchu spravodlivosti a lásky. Keď sa naplní čas, Boh odstráni všetko zlo a spolu s ním aj všetky bytosti, ktoré svoj život zasvätili zlu. Celý vesmír opäť naplní neskalená radosť nebeských bytostí, ku ktorým sa pridáme aj my.

Bože, ďakujem, že Tvoj súd ukončí dlhý boj medzi dobrom a zlom. Verím, že s Tvojou pomocou na tomto súde obstojím a zostanem medzi tými, ktorí Ťa budú večne chváliť.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi