Odhalené tajomstvo

Toto všetko hovoril Ježiš zástupom v podobenstvách. Bez podobenstiev im nehovoril nič, aby sa splnilo, čo bolo povedané ústami proroka: Otvorím svoje ústa v podobenstvách, vyrozprávam, čo bolo skryté od založenia sveta. Mat 13,34.35

„Toto všetko hovoril Ježiš zástupom v podobenstvách. Bez podobenstiev im nehovoril nič, aby sa splnilo, čo bolo povedané ústami proroka: Otvorím svoje ústa v podobenstvách, vyrozprávam, čo bolo skryté od založenia sveta.“ (Mat 13,34.35) V jednoduchých príbehoch, ktorým rozumie aj malé dieťa, je podľa Matúša obsiahnuté to, čo bolo dovtedy skryté. Čo má na mysli? S výrazom „tajomstvo“ sa v našom preklade Biblie stretávame na niekoľkých miestach. Vybral som tie, ktoré nám pomôžu pochopiť, o čom Matúš píše. Prvý text je z knihy proroka Daniela. Daniel sa dostal na dvor kráľa Nebúkadnecara. Kráľ mal sen, ktorý ho tak veľmi vyľakal, že keď sa zobudil, nič si nepamätal. Jediný Daniel mu ho dokázal pripomenúť a vysvetliť, čo znamená. „Daniel kráľovi odpovedal: Tajomstvo, ktoré kráľ žiada, nie sú schopní kráľovi vysvetliť mudrci, zaklínači, mágovia ani veštci. Je však Boh na nebi, ktorý odhaľuje tajomstvá a oboznámi kráľa Nebúkadnecara s tým, čo príde v neskorších dňoch. Toto je tvoj sen a videnia, ktoré ti prebiehali hlavou na lôžku: Kráľ, na lôžku ti prichádzali myšlienky o tom, čo sa má udiať neskôr. Ten, čo odhaľuje tajomstvá, dal ti vedieť, čo bude. Čo sa mňa týka, toto tajomstvo mi nebolo odhalené preto, žeby moja múdrosť prevyšovala všetky živé tvory, ale aby bol kráľ oboznámený s významom sna a spoznal myšlienky srdca.“ (Dan 2,27-30) Bohu nie sú ľahostajné naše obavy z budúcnosti. Otvoril okno do budúcnosti Nebúkadnecarovi a chce ho otvoriť aj nám. Preto vznikla kniha, ktorú nazývame Biblia. Iný starozmluvný prorok napísal: „Veru neurobí Pán, Hospodin nič, keby nezjavil svoj zámer svojim služobníkom, prorokom.“ (Am 3,7) Pánovi vesmíru nie je naša planéta ľahostajná. Ľuďom, ktorí s ním boli ochotní spolupracovať, dával posolstvo. Tým sa to však neskončilo. Proroci hovorili o tom, že raz príde Mesiáš – Boží Syn, ktorý našej planéte prinesie záchranu. Kresťania to nazývajú spasením.
Ježiš naozaj prišiel. Učil, uzdravoval a nakoniec za nás zomrel. Napriek tomu je spasenie pre mnohých ľudí tajomstvom. Apoštol Pavol napísal: „Chcem… aby to povzbudilo ich srdcia a spojilo v láske, aby tak všetko pochopili a tým poznali Božie tajomstvo — Krista.“ (Kol 2,2) Ježiš je tým tajomstvom, o ktorom hovorí Matúš. Jeho príchod Boh sľúbil už našim prarodičom, keď v raji uverili satanovým sľubom. Boh ich mohol opustiť a nechať napospas osudu. Jasne predsa dali najavo, že mu neveria. Lenže Stvoriteľ tohto sveta nás miluje. Preto už na začiatku existencie planéty Zem pripravil plán, ako zachrániť človeka, ktorý sa postaví do opozície voči jeho vláde. Naša záchrana ho stála život jeho jediného Syna.

Pane Ježišu, Ty si urobil všetko pre moju záchranu. Ďakujem, že môžem chápať toto tajomstvo. Vďaka, že mi v tom pomáhaš prostredníctvom svojho Ducha. Veď ma aj ďalej v mojom poznávaní. Ďakujem.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi