Predniesol im iné podobenstvo: Nebeské kráľovstvo je podobné človeku, ktorý na svojom poli zasial dobré semeno. Kým však ľudia spali, prišiel jeho nepriateľ, nasial kúkoľ medzi pšenicu a odišiel. Keď vyrástlo steblo a vyháňalo do klasu, ukázal sa aj kúkoľ. Sluhovia prišli k hospodárovi a povedali mu: Pane, či si na svoje pole nezasial dobré semeno? Kde sa potom vzal kúkoľ? On im odpovedal: To urobil nepriateľ. Sluhovia sa ho spýtali: Chceš, aby sme išli a vyzbierali ho? On však odpovedal: Nie! Aby ste pri zbieraní kúkoľa nevytrhali súčasne aj pšenicu. Mat 13,24-29

Od detstva ma trápila otázka: „Ak Boh skutočne existuje a je láska, prečo zlo jednoducho nezničí?“ S touto otázkou sa stretávam dodnes. Tým, ktorí mi ju kladú, odporúčam podobenstvo, o ktorom budeme dnes hovoriť.
Pripomeňme si Ježišov príbeh: „Predniesol im iné podobenstvo: Nebeské kráľovstvo je podobné človeku, ktorý na svojom poli zasial dobré semeno. Kým však ľudia spali, prišiel jeho nepriateľ, nasial kúkoľ medzi pšenicu a odišiel. Keď vyrástlo steblo a vyháňalo do klasu, ukázal sa aj kúkoľ. Sluhovia prišli k hospodárovi a povedali mu: Pane, či si na svoje pole nezasial dobré semeno? Kde sa potom vzal kúkoľ? On im odpovedal: To urobil nepriateľ. Sluhovia sa ho spýtali: Chceš, aby sme išli a vyzbierali ho? On však odpovedal: Nie! Aby ste pri zbieraní kúkoľa nevytrhali súčasne aj pšenicu.“ (Mat 13,24-29) Keď sluhovia pozorovali pole, mali radosť, ako krásne sa zazelenalo. Po daždi semienka vyklíčili a na poli sa začali objavovať prvé zelené lístočky. Bolo ich stále viac. Jednoducho nádhera. Zdalo sa, že ak bude dobrý rok, bude aj dobrá úroda.
Po čase zistili, že okrem pšenice rastie na poli aj niečo iné. Rastlinky boli spočiatku veľmi podobné. Kto ich dobre nepoznal, nič by nezistil.
„Pane,“ pýtajú sa sluhovia, „máme ísť na pole a vytrhať burinu?“ Hospodár im odpovedá: „Nie. Keby ste teraz trhali burinu, poškodili by ste korienky pšenice. Naše úsilie by prinieslo viac škody ako úžitku! Počkáme, kým pšenica dozreje.“ Tento obraz krásne vystihuje dôvod, prečo Boh nezničil zlo už skôr. Dobro i zlo musia dozrieť. Potrebujeme poznať, čo je dobré a čo zlé. Potrebujeme dôkazy, že Boh je dobrý a jeho nepriateľ naozaj zlý.
V poslednom čase sa čoraz častejšie objavujú snahy spochybniť pravdu o holokauste. Pamätníci vymierajú. Napríklad iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád tvrdí, že holokaust nebol. Nenávisť, ktorú si vypestoval voči Židom, je taká silná a taká znetvorená, že sa nezastaví pred ničím. Keby mohol, vymazal by Izrael z povrchu zeme.
Žiaľ, máme krátku pamäť. Preto Boh musí dať zlu taký priestor, aby sa nám navždy sprotivilo. Možno sa nám zdá, že zla je okolo nás naozaj dosť. Podľa Ježiša ešte nenastal čas žatvy. Zatiaľ existuje dobro a zlo, pravda a lož, ktoré niekedy nevieme rozoznať.
Nie je to Božia vina, že žijeme v zlom svete. Vinníkom je satan, ktorému nahrávame svojou neschopnosťou navždy sa vzdať zla. Satan zatiaľ drží väčšinu obyvateľov našej planéty vo svojej moci. Túži po tom, aby ovládal aj teba a mňa. Dosť často sa mu to darí. Boh čaká, kým v nás dozreje pšenica, aby mohla byť zožatá a burina navždy spálená.

Pane, ďakujem Ti, že máš so mnou trpezlivosť. Ďakujem, že aj kvôli mne čakáš na čas žatvy.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi