Proroci by nám závideli

Iné zrná padli do tŕnia, ale tŕnie vyrástlo a udusilo ich. Mat 13,7

Ako chlapec som závidel ľuďom na Západe. Nie ich bohatstvo, ale to, že si mohli pozrieť filmy, ktoré boli za železnou oponou tabu. Závidel som im tiež, že mohli mať gramofónové platne, ktoré sa v našich obchodoch nedali kúpiť.
„Ale vaše oči sú blahoslavené, že vidia, a vaše uši, že počujú. Amen, hovorím vám, že mnohí proroci a spravodliví túžili vidieť, čo vy vidíte, a nevideli, a počuť, čo vy počujete, a nepočuli.“ (Mat 13,16.17) Ježiš nám tu pripomína niečo, na čo by sme nemali zabúdať. Skôr ako prišiel na našu zem, prostredníctvom svojich služobníkov posielal proroctvá o Mesiášovi. Pripravoval svet na príchod toho, ktorý bol zasľúbený už v raji našim prarodičom: „A Hospodin Boh riekol hadovi: Že si to urobil, zlorečený budeš nad každé hovädo a nad každé zviera poľné; na svojom bruchu sa budeš plaziť a budeš žrať prach po všetky dni svojho života. A položím nepriateľstvo medzi tebou a medzi ženou, medzi tvojím semenom a medzi jej semenom; ono ti rozdrtí hlavu a ty mu rozdrtíš pätu.“ (1Moj 3,14.15) Túto správu si ľudia odovzdávali z generácie na generáciu. Z času na čas Boh poslal niekoho, kto im túto nádej sprítomnil. Júda vo svojom liste napísal: „Aj o nich prorokoval Henoch, siedmy po Adamovi, keď povedal: Hľa, prišiel Pán s desaťtisícmi svojich svätých, aby vykonal súd… Ale vy, milovaní, budujte sami seba svojou presvätou vierou a modlite sa v Duchu Svätom. Udržujte sa v Božej láske a očakávajte milosrdenstvo nášho Pána Ježiša Krista pre večný život. Majte súcit s tými, čo pochybujú…“ (Júd 14.15.20-22) Občas si kladiem otázku: „Čo asi prežívali starozmluvní proroci, keď im Boh vo videní ukázal budúcnosť?“ Predstavujem si, ako zrazu vidia Mesiáša, ktorý hovorí o Božom kráľovstve a uzdravuje chorých. Muselo to byť nádherné. Ale potom sa vrátili do reality. Uvedomili si, že príchod Mesiáša je ešte ďaleko…
Dnes žijeme v dobe, ktorú opisuje prorok Daniel a tiež Ján, Ježišov učeník. Na ostrove Patmos mu Boh ukázal, čo sa stane dovtedy, kým vo vesmíre opäť zavládne bezhriešna harmónia mieru. Ján to všetko opisuje v knihe Zjavenie: „Ja, Ján, váš brat a spoločník v súžení, kráľovstve a vytrvalosti v Ježišovi, bol som pre Božie slovo a svedectvo o Ježišovi na ostrove Patmos. V Pánov deň som bol vo vytržení ducha a počul som za sebou mohutný zvuk ako hlas poľnice, ktorý hovoril: Čo vidíš, napíš do knihy…“ (Zj 1,9-11) Podobne ako ľudia v zástupe, ktorý obklopoval Ježiša, aj my žijeme vo zvláštnej dobe. Biblia ju nazýva „doba konca“. Je to čas, keď vrcholí snaha satanských síl ovládnuť celý svet. Práve v tejto dobe zaznieva z neba Ježišov hlas: „Áno, prídem skoro.“ (Zj 22,20)

Pane, na Tvoje uistenie Ján odpovedal: „Amen. Príď, Pane Ježišu.“ Tešil sa na chvíľu, keď Ťa opäť uvidí. Prial si, aby si prišiel čím skôr. Aj ja by som chcel, aby si už prišiel, ale viem, že máš svoj čas. Už sa na Teba teším.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi