Stále väčšia popularita

Okolo neho sa zhromaždili také veľké zástupy, že musel nastúpiť na loď a sadnúť si, kým celý zástup stál na brehu. Mat 13,2

Okolo Ježiša sa zhromažďovalo stále viac ľudí. Niektorí boli jeho priaznivci. Iní chceli vidieť muža, o ktorom sa široko-ďaleko hovorilo. Potom tu boli tí, čo túžili po uzdravení… Z Ježiša sa stáva celebrita.
Ak sa zaujímate o osudy slávnych ľudí, viete, že väčšina z nich má zanedlho problém s pýchou a pocitom nadradenosti. Akoby boli niečo viac než ľudia v ich okolí. Tento postoj väčšinou rastie priamoúmerne s počtom fanúšikov a fanúšičiek. „Okolo neho sa zhromaždili také veľké zástupy, že musel nastúpiť na loď a sadnúť si, kým celý zástup stál na brehu.“ (Mat 13,2) V sobotu večer Ježiš odchádza na breh Galilejského jazera, aby si chvíľu odpočinul. Čoskoro aj tam za ním príde veľký zástup ľudí. Ježiš nastúpi do loďky, aby kázal z miesta, z ktorého ho budú všetci dobre počuť. Ako sa Ježiš dokázal ubrániť pýche a hviezdnym manierom? On bol naozaj slávny. Taký slávny, že mu závideli iní učitelia a duchovní vodcovia. Taký slávny, že ho závistliví ľudia chceli usmrtiť…
Apoštol Pavol objasňuje túto otázku vo svojom liste Filipanom. O Ježišovi v ňom napísal: „On, hoci mal Božiu podobu, svoju rovnosť s Bohom nepokladal za ulúpenú vec, ale zriekol sa jej, keď vzal na seba podobu služobníka a stal sa jedným z ľudí, ponížil sa a stal sa poslušným až na smrť, a to smrť na kríži.“ (Fil 2,6-8) Ježiš bol predtým oveľa slávnejší. Skôr než prišiel na našu zem, aby sa tu narodil ako bábätko, bol v nebi. Podľa Pavla bol rovný Bohu. Inými slovami, on sám bol Boh. V Novej zmluve sú texty, ktoré ho vyhlasujú za starozmluvného Hospodina.
Vládca celého vesmíru sa stal človekom. Narodil sa v jasličkách. Pracoval ako tesár v dielni svojho otčima. Keď mal tridsať rokov, začal svoju misiu na záchranu človeka, na konci ktorej ho ukrižovali. Tým sa to však nekončí. Pavol pokračuje: „Preto ho Boh nad všetko povýšil a dal mu meno nad každé meno, aby pri mene Ježiš pokľaklo každé koleno tých, čo sú na nebi, na zemi aj v podsvetí a aby každý jazyk vyznával na slávu Boha Otca: Ježiš Kristus je Pán.“ (Fil 2,9-11) V zástupe, ktorý sa v ten sobotný večer zhromaždil okolo Ježiša, mohli byť tisíce ľudí. Dnes sa mu vo vesmíre klaňajú miliardy bytostí. Podľa Ježiša nastane čoskoro chvíľa, keď sa k tomuto vesmírnemu zástupu pripojíme aj my – ľudia.
Ako sa môžem pripojiť k tomuto nebeskému zástupu? Ešte raz sa pozrime do listu apoštola Pavla: „Preto, moji milovaní, ako ste vždy boli poslušní, a to nielen v mojej prítomnosti, ale ešte väčšmi teraz, v mojej neprítomnosti, s bázňou a chvením pracujte na svojej spáse. Veď Boh pôsobí vo vás, že chcete i konáte, čo sa jemu páči.“ (Fil 2,12.13)

Pane, chcem sa stať súčasťou nebeského zástupu, ktorý sa Ti každý deň klania, aby Ti vzdal náležitú úctu a chválu. Chcem aj dnes, aj keď ešte na zemi, pokľaknúť pred Tebou a chváliť Ťa za Tvoju veľkú milosť.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi