Keď nečistý duch vyjde z človeka, blúdi po vyschnutých miestach. Hľadá odpočinok, ale ho nenachádza. Vtedy si povie: Vrátim sa do svojho domu, odkiaľ som vyšiel. Keď ta príde, nájde ho prázdny, vyzametaný a vyzdobený. Vtedy odíde a vezme so sebou sedem iných duchov, horších ako on, vojdú dnu a usadia sa tam. A stav toho človeka býva na konci horší ako na začiatku. Takto to bude aj s týmto zlým pokolením. Mat 12,43-45

Podľa 12. kapitoly Matúšovho evanjelia venoval Ježiš veľa času rozhovoru so zákonníkmi a s farizejmi. Varoval ich pred rúhaním voči Božiemu Duchu. Ježiš hovorí, že je to jediný hriech, ktorý Boh nemôže odpustiť.
Parafrázovaný preklad Biblie Nádej pre každého prekladá text Mat 12,32 takto: „Tomu, kto by hovoril niečo proti Synovi človeka, sa odpustí. Ale pozor – nehovorte proti Svätému Duchu, to vám Boh neodpustí ani na tomto svete, ani na onom.“ Pozrime sa, ako skončí človek, ktorý sa vzpiera moci Ducha Svätého: „Keď nečistý duch vyjde z človeka, blúdi po vyschnutých miestach. Hľadá odpočinok, ale ho nenachádza. Vtedy si povie: Vrátim sa do svojho domu, odkiaľ som vyšiel. Keď ta príde, nájde ho prázdny, vyzametaný a vyzdobený. Vtedy odíde a vezme so sebou sedem iných duchov, horších ako on, vojdú dnu a usadia sa tam. A stav toho človeka býva na konci horší ako na začiatku. Takto to bude aj s týmto zlým pokolením.“ (Mat 12,43-45) V našom živote pôsobia sily, ktoré sú mocnejšie ako my. Podľa Biblie existuje okrem viditeľného sveta aj svet neviditeľný. Vesmír je obývaný inteligentnými bytosťami, ktoré Biblia nazýva anjeli.
Problém je v tom, že jedna tretina z nich sa dobrovoľne rozhodla slúžiť Božiemu nepriateľovi – satanovi. Tieto duchovné bytosti sú mocnejšie než my. Vo svojej sile ich nikdy neporazíme.
Dve tretiny anjelov zostali na strane dobra. Títo anjeli sú ochotní kedykoľvek pomôcť tým, ktorí ich pomoc potrebujú a túžia po nej. Sú vôkol nás, aj keď ich svojimi očami nevidíme – ak sa nám sami nezjavia.
V Starej zmluve je príbeh, ktorý dokazuje túto myšlienku. Izraelské kráľovstvo napadlo vojsko aramejského kráľa. Obkľúčili dom Božieho muža, ktorý sa volal Elizeus. Keď to ráno jeho sluha uvidel, rozbehol sa za svojím pánom a oznámil mu: „Beda, pane môj, čo si počneme?“ Elizeus mu pokojným hlasom odpovedal: „Neboj sa! Máme viac spojencov než oni. Potom sa Elizeus modlil: Hospodin, otvor mu, prosím, oči, aby videl. Tu otvoril Hospodin sluhovi oči a ten uvidel zrazu vrch plný koní a ohnivých vozov vôkol Elizea.“ (2Kráľ 6,15-17) Elizeus mal schopnosť vidieť duchovné bytosti. Boh dokonca na jeho prosbu oslepil nepriateľských vojakov, kým ich pripravil na podpísanie prímeria. Pohostil ich samotný izraelský kráľ a potom sa v pokoji vrátili domov.
Ten, kto zo svojho života vyženie vo vlastnej sile jedného „zlého ducha“, dopadne ako človek, o ktorom hovorí Ježiš. Zlý duch sa vráti aj s posilou a všetko bude ešte horšie ako predtým.
Ak sa chcem takémuto scenáru vyhnúť, mám jedinú šancu – prijať pomoc Božieho Ducha, ktorý môže navždy vyhnať zlé sily.

Pane, ďakujem za Tvoju pomoc v boji so silami zla. Sám by som v tom nerovnom boji nemal nijakú šancu. No s Tebou som už teraz víťazom. Bojuj za mňa a vo mne víťazný boj so silami zla. Nechcem byť zlý. Chcem vôkol seba šíriť dobro.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi