Žena bude súdiť farizejov

Kráľovná z juhu vystúpi na súde s týmto pokolením a odsúdi ho, pretože prišla z končín zeme vypočuť si Šalamúnovu múdrosť. A hľa, tu je ktosi väčší ako Šalamún! Mat 12,42

Znalci zákona spolu s farizejmi žiadajú od Ježiša ďalšie dôkazy, že je Mesiáš. Ježiš im povie, že na Božom súde dopadnú horšie ako obyvatelia Ninive, ktorí sa po Jonášovej výzve kajali. Musel to byť pre nich šok. Ale Ježiš ešte neskončil. „Kráľovná z juhu vystúpi na súde s týmto pokolením a odsúdi ho, pretože prišla z končín zeme vypočuť si Šalamúnovu múdrosť. A hľa, tu je ktosi väčší ako Šalamún!“ (Mat 12,42) Nielen pohania, ale aj žena bude ich sudcom. To je vrchol! Ženy predsa nemajú právo súdiť. Sudcami môžu byť len muži! Kto je tou „kráľovnou z juhu“? Pozrime sa do Prvej kráľovskej knihy. „Keď sa kráľovná zo Sáby dopočula, čo Šalamún urobil pre meno Hospodina, prišla ho vyskúšať hlavolamami… Keď prišla k Šalamúnovi, rokovala s ním o všetkom, čo si zaumienila. Šalamún jej však dal odpoveď na všetky otázky. Pre kráľa nebolo nič neriešiteľné, aby jej nevedel odpovedať. Keď kráľovná zo Sáby uzrela všetku Šalamúnovu múdrosť, dom, ktorý postavil… ostala celkom bez seba. Povedala kráľovi: Pravdou je, čo som počula doma o tvojich slovách a o tvojej múdrosti. Neverila som však správam, kým som neprišla a nepresvedčila sa. Ako vidno, neoznámili mi toho ani polovicu. Múdrosťou a blahobytom si predstihol povesť, ktorú som počula… Nech je zvelebený Hospodin, tvoj Boh…“ (1Kráľ 10,1-9) Táto pohanská kráľovná sa stretla so Šalamúnom. Na základe toho, čo videla a počula, prijala Hospodina. Šalamúnov Boh sa stal aj jej Bohom.
Odkiaľ mal Šalamún múdrosť? Odpoveď nachádzame v tej istej starozmluvnej knihe. „Boh mu povedal: Pretože si žiadal toto, a nie dlhý vek, ani bohatstvo, ani život svojich nepriateľov, ale si si žiadal rozvahu pri spravovaní, urobím teda podľa tvojich slov. Dávam ti múdre a rozvážne srdce, takže tebe podobnému nebolo pred tebou a nebude ani po tebe. Dám ti aj to, o čo si nežiadal: bohatstvo a slávu, aby sa ti po celý život nikto spomedzi kráľov nevyrovnal. Ak budeš chodiť po mojich cestách, zachovávať moje ustanovenia a moje príkazy, ako to robil tvoj otec Dávid, predĺžim ti aj vek.“ (1Kráľ 3,11-14) Znalci zákona obdivovali Šalamúna. Sami mohli sledovať múdrosť toho, ktorý ju dal Šalamúnovi. Na rozdiel od pohanskej kráľovnej, oni neprijali Darcu múdrosti. Odmietli prijať Ježiša za svojho Učiteľa a Spasiteľa. Jedného dňa ich na Božom súde bude súdiť táto pohanská kráľovná, ktorá neurobila rovnakú osudnú chybu ako oni. Podľa Ježiša bude ona v nebi. No oni, ak nezmenia svoj prístup k nemu, tam nebudú.

Pane, ďakujem za tento príbeh. Daj mi rovnakú múdrosť, akú si dal Šalamúnovi a kráľovnej zo Sáby, ktorí vedeli rozoznať, čo je dobré a čo zlé. Som rád, že som Ťa mohol poznať nielen ako múdreho Učiteľa, ale aj ako svojho Spasiteľa.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi