Pohania budú súdiť farizejov

On im však odpovedal: Zlé a cudzoložné pokolenie vyhľadáva znamenie, no znamenie nedostane, iba ak znamenie proroka Jonáša: Tak ako bol Jonáš v útrobách veľkej ryby tri dni a tri noci, tak bude aj Syn človeka v lone zeme tri dni a tri noci. Mužovia z Ninive povstanú na súde s týmto pokolením a odsúdia ho, lebo oni sa kajali na Jonášovo kázanie. A hľa, tu je ktosi väčší ako Jonáš! Mat 12,39-41

Farizeji a znalci zákona žiadajú od Ježiša dôkaz, že je skutočne Mesiáš. Vezmú na seba rolu sudcov, ktorí v mene celého národa rozhodnú, či Ježiša prijmú, alebo nie. Veď nikto nepozná Písma tak dobre ako oni. Zvykli si na to, že v otázkach viery ich obyčajní ľudia považujú za autoritu. Preto očakávajú, že aj tento nevzdelaný tesár im bude preukazovať rovnakú úctu.
„On im však odpovedal: Zlé a cudzoložné pokolenie vyhľadáva znamenie, no znamenie nedostane, iba ak znamenie proroka Jonáša: Tak ako bol Jonáš v útrobách veľkej ryby tri dni a tri noci, tak bude aj Syn človeka v lone zeme tri dni a tri noci. Mužovia z Ninive povstanú na súde s týmto pokolením a odsúdia ho, lebo oni sa kajali na Jonášovo kázanie. A hľa, tu je ktosi väčší ako Jonáš!“ (Mat 12,39-41) Musela to byť poriadne studená sprcha. Ježiš vôbec neobhajuje svoje postavenie. Dovolí si však zhodnotiť ich duchovný stav. Ľudia v zástupe ich považujú za svoje vzory. No Ježiš im povie: „Len ľudia zlí a tvrdého srdca žiadajú ďalšie dôkazy.“ (Mat 12,39 – Nádej pre každého) Ako si môže niečo také dovoliť? Nevie azda, s kým má tú česť? Nikto v Izraeli nerobí pre rozvoj duchovnej úrovne národa toľko ako oni. Veď tomu obetujú celý svoj život. V každej voľnej chvíli študujú zákon, aby vedeli odpovedať na najťažšie otázky…
Ježiš ich nenecháva domyslieť, čo svojím vyhlásením myslel. Hneď pokračuje: „Mužovia z Ninive povstanú na súde s týmto pokolením a odsúdia ho, lebo oni sa kajali na Jonášovo kázanie…“ (Mat 12,41) Je zvláštne, že Ježiš pripomína proroka Jonáša. Mnohí moderní teológovia ho považujú za fiktívnu postavu, ktorá nikdy neexistovala. Ježiš to azda nevedel? Nechce sa mi veriť. Skôr verím tomu, že sa mýlia niektorí teológovia.
Jonáš bol poslaný do Ninive, aby všetkých jeho obyvateľov varoval, že príde Boží súd. Ľudia v tomto skazenom meste vzali jeho slová vážne.
Postili sa, kajali a prosili Boha o milosť. Boh ich vypočul. (Zničenie mesta odložil o 160 rokov.) Asýrčania patrili medzi najhorších nepriateľov Židov. Ich vojská zničili severné izraelské kráľovstvo. A Ježiš vyhlásil, že obyvatelia hriešneho Ninive budú raz súdiť znalcov zákona a farizejov. Neprehnal to? Čo bude na Božom súde svedčiť v ich neprospech? Na základe čoho budú odsúdení? Ježiš hovorí: „Oni sa kajali na Jonášovo kázanie. A hľa, tu je ktosi väčší ako Jonáš!“ Títo vzdelaní ľudia doplatia na to, že odmietli Ježišovu výzvu na pokánie. Mysleli si, že ich sa to netýka. Na rozdiel od ostatných ľudí v zástupe okolo Ježiša, oni sa nepotrebujú kajať. Veď kto dodržuje Božie zákony tak svedomito ako oni? Vďaka svojmu vzdelaniu mali byť prví, kto v Ježišovi spozná Mesiáša. Ale, paradoxne, práve ich vzdelanie sa im stalo prekážkou. Možno aj pre pocit, že sú najmúdrejší zo všetkých, odmietli tohto jednoduchého tesára.

Pane, tiež túžim po vzdelaní. Túžim rozumieť Biblii. Preto o nej často premýšľam. Pomôž mi, aby som bral vážne všetko, čo v nej čítam. Nielen to príjemné, ale aj Tvoju výzvu na pokánie, ktorá sa týka aj mňa.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi