Cenu slov potvrdzujú skutky

Ak zasadíte dobrý strom, aj jeho ovocie bude dobré, no ak zasadíte planý strom, aj jeho ovocie bude plané. Veď strom poznať po ovocí. Vreteničie plemeno, ako môžete hovoriť dobre, keď ste zlí? Lebo ústa hovoria to, čím je naplnené srdce. Zatiaľ čo dobrý človek vynáša dobré veci z dobrého pokladu, zlý človek vynáša zlé veci zo zlého pokladu. Hovorím vám však, že v deň súdu sa ľudia budú zodpovedať za každé prázdne slovo, ktoré vyrieknu. Na základe svojich slov budeš ospravedlnený a na základe svojich slov budeš odsúdený. Mat 12,33-37

Spomínam si na jeden rozhovor s námestníkom. Pýtal som sa, ako odmeníme kolegu, ktorý svojím zlepšovacím návrhom ušetril podniku veľkú sumu peňazí. Odpovedal: „Niečo mu sľúb. To nič nestojí!“ V našich končinách je kresťanstvo na ústupe. Ľudia radšej veria joge a špiritizmu. V poslednom čase zažívajú prudký rozmach aj staré pohanské náboženstvá.
Čím to je? Jednu z možných príčin môžeme nájsť v rozhovore Ježiša s farizejmi: „Ak zasadíte dobrý strom, aj jeho ovocie bude dobré, no ak zasadíte planý strom, aj jeho ovocie bude plané. Veď strom poznať po ovocí. Vreteničie plemeno, ako môžete hovoriť dobre, keď ste zlí? Lebo ústa hovoria to, čím je naplnené srdce. Zatiaľ čo dobrý človek vynáša dobré veci z dobrého pokladu, zlý človek vynáša zlé veci zo zlého pokladu. Hovorím vám však, že v deň súdu sa ľudia budú zodpovedať za každé prázdne slovo, ktoré vyrieknu. Na základe svojich slov budeš ospravedlnený a na základe svojich slov budeš odsúdený.“ (Mat 12,33-37) Dobrý strom rozoznáme od zlého stromu podľa ovocia. Do chvíle, keď ochutnáme plody, môžeme považovať zlý strom za dobrý a naopak. Podobne je to aj s ľuďmi. Ako ľahko sa môžeme mýliť v hodnotení iných! Keď som začal študovať na strednej priemyselnej škole, dlho som nemal rád jedného spolužiaka. Na rozdiel od iných sa nezúčastňoval na našich prestávkových aktivitách, vždy mal hotové úlohy a pri tabuli nikdy nedostal inú známku ako jednotku. Začal som ho volať Maznáčik. Ostatní s tým súhlasili.
Potom prišiel okamih, keď som začal mať problémy s triednou učiteľkou. Jej manžel podpísal Chartu 77 a ona sa rozhodla, že si svoj politický profil vylepší tým, že začne riešiť môj. V tom školskom roku boli tri pracovné soboty. Vždy som sa slušne ospravedlnil a šiel na bohoslužbu. Ona mi napísala neospravedlnené hodiny a navrhla, aby som bol vylúčený zo školy.
Viete, kto jediný sa ma zastal? Tušíte správne. Bol to Vojto, ktorého som po tom prestal volať Maznáčik.
Z ktorých slov budeme ospravedlnení? Z ktorých naopak odsúdení? Podľa toho, čo hovorí Ježiš, o hodnote našich slov rozhoduje, či sú v súlade s tým, ako žijeme. Ak inak hovoríme a inak konáme, naše slová sú bezcenné.
To, že som v sobotu nechodil do školy, bolo správne, ale svojím správaním k Maznáčikovi som to všetko znehodnotil. Som rád, že Boh odpúšťa aj takéto správanie. Navyše vie napraviť škody, ktoré sme svojím konaním napáchali jeho dobrému menu.
Dnes by som si mal v súvislosti s týmto textom položiť otázku: „Aký poklad mám vo svojom srdci? Čo môžem vyniesť zo svojho vnútra? Je tam dobro, alebo zlo?“ Ak sa chcem stať dobrým človekom, musím do svojho vnútra vpustiť Ježiša a dovoliť mu, aby v ňom urobil poriadok.

Pane, ďakujem, že si mi v živote mnohokrát nastavil zrkadlo. Ďakujem, že nezostávaš len pri tom, ale pomáhaš mi postupne sa zbavovať zla, ktorého je v mojom srdci stále dosť. Prosím, neprestávaj.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi