Návšteva synagógy

Keď odtiaľ odišiel, prišiel do ich synagógy. Mat 12,9

V to sobotné ráno učeníci cestou cez pole zaháňali hlad vymieľaním klasov. Ježiš kvôli tomu diskutoval s farizejmi, ktorí ich konanie považovali za prestúpenie zákona. Vysvetlil im, že sa mýlia, a šiel ďalej.
Kam mal namierené? Matúš napísal: „Keď odtiaľ odišiel, prišiel do ich synagógy.“ (Mat 12,9) Ježiš vošiel do budovy, ktorá slúžila vo všedné dni ako škola. V sobotu sa v nej zhromažďovali na bohoslužbu. Židia stavali synagógy všade, kde žili. Bez nich si nedokázali život ani predstaviť. Zakladali si na tom, aby každý Žid vedel čítať a písať.
Do jednej takejto synagógy patrili aj farizeji, s ktorými mal v to ráno Ježiš spor. V okolí boli určite aj iné školy, no on mieri práve do tejto. Prečo to robí? Ja by som na jeho mieste šiel radšej do inej, kde by som mal pokoj od týchto mudrlantov.
Možno poznáte niekoho, kto vás pri každej príležitosti poúča o tom, čo nerobíte správne. Nikdy vás za nič nepochváli, stále len kritizuje. Stretávate sa s takými ľuďmi radi? Alebo sa im radšej vyhnete? Ježiš mohol v tú sobotu navštíviť aj inú školu. Ale on ide do tej, ktorú navštevovali jeho protivníci. Prečo to robí? „Tam bol človek, ktorý mal vyschnutú ruku. Opýtali sa Ježiša: Je dovolené v sobotu uzdravovať? To preto, aby ho mohli obžalovať. On im povedal: Nájde sa medzi vami človek, ktorý má jedinú ovcu, a tá by mu v sobotu spadla do jamy, a on by ju nechytil a nevytiahol? A o koľko je človek cennejší ako ovca! Preto v sobotu je dovolené dobre robiť. Nato povedal tomu človeku: Vystri ruku! Vystrel ju teda a bola zasa zdravá ako tá druhá. Farizeji však vyšli von a radili sa o ňom, ako ho zahubiť. Keď sa Ježiš o tom dozvedel, odišiel odtiaľ. Mnohí išli za ním a on všetkých uzdravil.“ (Mat 12,10-15) Ježiš vidí do nášho srdca. Keď sa hádal s farizejmi o tom, ako sa má prežívať sobota, vedel, že potrebujú praktickú ukážku, čo to znamená, že „Syn človeka je pánom nad sobotou“. (Mar 3,28) Pán soboty si v deň odpočinku nedáva slúžiť. Naopak – sám v sobotu slúži. Lieči choroby – telesné, duchovné i duševné. Praje si, aby sme práve v sobotu cítili jeho prítomnosť v našom živote. Preto ide v tú sobotu do synagógy svojich nepriateľov. Dáva im možnosť poznať Božiu lásku, ktorá „pracuje“ aj v sobotu.
V to sobotné ráno dostali farizeji ďalšiu šancu. Nemá zmysel teraz skúmať, či ju využili, alebo nie. Radšej by som mal uvažovať o tom, akú šancu dnes dostávam ja.

Pane, obdivujem Tvoju lásku k tým, ktorí Ťa nemali radi. Dáva mi to odvahu veriť, že miluješ aj mňa, hriešneho človeka. Ukáž mi, čo mám dnes pochopiť a zmeniť vo svojom konaní. Daj mi na to chuť, odvahu i Tvoju moc.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi