To si Mesiáš?

Zbadali to farizeji a povedali mu: Pozri, tvoji učeníci robia to, čo nie je dovolené robiť v sobotu. On im však povedal: Nečítali ste, čo urobil Dávid, keď bol hladný aj so svojou družinou? Mat 12,2.3

Raz v sobotu ráno ide Ježiš s učeníkmi na bohoslužbu. Učeníci majú hlad. Pretože práve prechádzajú cez lán obilia, trhajú klasy a vymieľajú z nich zrniečka. Farizeji sa hnevajú. Žatva je totiž jednou z 39 prác, ktorých vykonávanie je podľa ich chápania zákona v sobotu zakázané. Idú za Ježišom a sťažujú sa: „Pozri, tvoji učeníci robia to, čo nie je dovolené robiť v sobotu. On im však povedal: Nečítali ste…?“ (Mat 12,2.3) Židia čakali Mesiáša. Tešili sa na jeho príchod. Pomazaný kráľ mal nastoliť večné kráľovstvo. Podľa Židov samozrejme izraelské. Zrazu je tu muž, ktorý svojimi zázračnými činmi prebudí nádej, že by mohol byť očakávaným osloboditeľom od Rimanov. Robí zázraky. Niekoľkými chlebmi a rybami nasýti veľký zástup ľudí. Uzdravuje chorých a kriesi mŕtvych. Každý by sa prihlásil do jeho armády. Bolo by to bez rizika. Aj keby bol v boji zabitý, veliteľ by mu po skončení boja vrátil život. Nepotreboval by zložité zásobovanie. Aj dane by mohol zrušiť. Veď načo by takýto kráľ potreboval peniaze? Spočiatku si aj farizeji mysleli, že by to mohol byť Mesiáš. No vďaka svojmu vzdelaniu rozmýšľali inak než jednoduchí ľudia. Mesiáš predsa musí rešpektovať a dodržovať Mojžišov zákon, ak je pomazaný samotným Hospodinom.
Prvé sklamanie zažili, keď si za svojich spolupracovníkov nevybral ich, ale obyčajných Galilejčanov. A teraz ďalšie sklamanie. Už skôr sa im zdalo, že zľahčuje zákon, no teraz majú konečne dôkaz ako hrom. Jeho učeníci žnú v sobotu obilie a on im nič nepovie. Azda nepozná zákon? Keď so svojím podozrením idú za Ježišom, položí im jednoduchú otázku: „Nepoznáte zákon? Nečítali ste…?“ Zrazu sa karta obracia. Nie Ježiš, ale oni sú usvedčení z neznalosti Písma – navyše pred toľkými ľuďmi! Taká hanba! Farizeji povedali Ježišovi asi toto: „To si Mesiáš, keď dovolíš, aby tvoji učeníci prestupovali Boží zákon?“ Väčšina z nich v tom čase zamieta myšlienku, že by Ježiš mohol byť Mesiáš. Považujú ho za podvodníka a neskôr aj za „národnú hrozbu“. Keby totiž vyprovokoval povstanie, Rimania by to mohli využiť na to, aby po jeho potlačení vzali Židom privilégiá, ktoré ostatné porobené národy nemali.
Ježiš dáva taktne najavo, že Písmo dobre pozná. Sú to oni, ktorí mu nerozumejú. Inak by mu podobnú otázku nepoložili. Azda zabudli, že keď mal Ježiš dvanásť rokov, viedol so znalcami zákona rovnocennú diskusiu? Farizeji zrazu zisťujú, že tento nevzdelaný tesár rozumie Písmu lepšie než oni všetci dohromady. Napriek tomu ho väčšina zavrhne.

Pane, ďakujem Ti, že pre Teba má človek väčšiu cenu než zákon. Ďakujem Ti za Bibliu, v ktorej môžem denne poznávať, ako podľa Teba vyzerá skutočný, zmysluplný a šťastný život, ktorý sa nekončí hrobom, ale Tvojím kráľovstvom.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi