Dobro nebude zabudnuté

Kto vás prijíma, mňa prijíma, a kto mňa prijíma, prijíma toho, ktorý ma poslal. Kto prijíma proroka ako proroka, dostane odmenu proroka. Kto prijíma spravodlivého ako spravodlivého, dostane odmenu spravodlivého. A kto by dal piť jednému z týchto maličkých čo len za pohár čerstvej vody ako môjmu učeníkovi; amen, hovorím vám, nepríde o svoju odmenu. Mat 10,40-42

Predstavte si, že pri vašich dverách zazvoní Karel Gott a poprosí o pohár vody. Ako by ste zareagovali? A teraz iná predstava. Za dverami stojí zlodej, ktorý včera vykradol banku, a hľadá ho polícia. Ponúka vám polovicu lupu, ak ho na pár dní ukryjete. Poslúžili by ste mu rovnako ako slávnemu spevákovi? Pán Ježiš posiela svojich učeníkov na prvú samostatnú misijnú cestu: „Kto vás prijíma, mňa prijíma, a kto mňa prijíma, prijíma toho, ktorý ma poslal. Kto prijíma proroka ako proroka, dostane odmenu proroka.
Kto prijíma spravodlivého ako spravodlivého, dostane odmenu spravodlivého. A kto by dal piť jednému z týchto maličkých čo len za pohár čerstvej vody ako môjmu učeníkovi; amen, hovorím vám, nepríde o svoju odmenu.“ (Mat 10,40-42) Ježiš hovorí o pohnútke, ktorá rozhoduje o cene mojich skutkov, ale aj o odmene. Keď pomôžem Karlovi Gottovi a dozvedia sa o tom novinári, možno budem jeden deň na titulnej stránke novín. A tým sa to skončí. Keby som pomohol lupičovi, pretože mi ponúkol peniaze, možno na chvíľu zbohatnem. Ale keď to zistia policajti, skončím vo väzení. Existujú ľudia, ktorí nie sú ani slávni, ani bohatí. Ježiš ich nazýva „nepatrnými“. Za to, že im pomôžem, ma nečaká sláva ani bohatstvo. Ježiš upriamuje moju pozornosť nie na slávnych spevákov a bohatých zlodejov, ale na ľudí, ktorí sa rozhodli nasledovať Ježiša.
Keď sa Ježiš pred návratom do neba lúčil so svojimi nasledovníkmi, povedal im: „Daná mi je všetka moc na nebi aj na zemi. Choďte teda a získavajte mi učeníkov vo všetkých národoch a krstite ich v mene Otca i Syna i Svätého Ducha a naučte ich zachovávať všetko, čo som vám prikázal. A hľa, ja som s vami po všetky dni až do konca sveta.“ (Mat 28,18-20) Podľa týchto slov sa aj ja môžem stať jeho učeníkom. Vlastne, od svojho rozhodnutia nasledovať Ježiša sú všetci kresťania jeho učeníkmi. Keď takému človeku pomôžem, podľa Ježiša získam viac, ako keby som pomohol Karlovi Gottovi alebo bohatému lupičovi. V tomto prípade mojou odmenou nebude fotografia v novinách ani balíček bankoviek. Aká teda bude? Ježiš ju opisuje takto: „Potom kráľ povie tým po pravici: Poďte, požehnaní môjho Otca, zaujmite kráľovstvo, ktoré je vám pripravené od založenia sveta. Lebo som bol hladný a dali ste mi jesť, bol som smädný a dali ste mi piť, prišiel som ako cudzinec a prichýlili ste ma, bol som nahý a priodeli ste ma, bol som chorý a navštívili ste ma, bol som vo väzení a prišli ste za mnou.“ (Mat 25,34-36) Boh sa na takýto skutok pozerá rovnako, ako keby som pomohol jemu. Preto ma pozve do svojho kráľovstva. Nič lepšie sa mi nemôže stať. Je to najväčšia pocta v celom vesmíre. Nepozve ma na krátku návštevu svojho paláca, ale prijme ma na večný pobyt. Neponúka „zelenú kartu“ na niekoľko rokov, ale trvalý pobyt a občianstvo v nebeskom kráľovstve.

Pane, ďakujem, že sa staráš o každého, kto sa rozhoduje ísť v Tvojich šľapajach. Pomôž mi, aby som bol vždy pripravený týmto ľuďom pomáhať. Nie s vidinou odmeny, ale z lásky k Tebe.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi