Pravda nás môže rozdeliť

Nenazdávajte sa, že som prišiel priniesť pokoj na zem. Neprišiel som priniesť pokoj, ale meč. Lebo som prišiel postaviť synaproti otcovi,dcéru proti matke anevestu proti svokrevlastní domáci budú človeku nepriateľmi. Mat 10,34-36

Priznať sa k Ježišovi nemusí byť vždy ľahké. Svedčí o tom smrť miliónov kresťanov. Boli ochotní zomrieť, pretože verili Ježišovým slovám: „Každého, kto mňa vyzná pred ľuďmi, vyznám i ja pred svojím Otcom, ktorý je v nebesiach. Toho však, kto by ma zaprel pred ľuďmi, zapriem aj ja pred svojím Otcom, ktorý je v nebesiach.“ (Mat 10,32.33) Aby bolo všetkým jasné, o čom hovorí, pokračuje Ježiš vo svojej myšlienke. „Nenazdávajte sa, že som prišiel priniesť pokoj na zem. Neprišiel som priniesť pokoj, ale meč. Lebo som prišiel postaviť syna proti otcovi, a dcéru proti matke a nevestu proti svokre a vlastní domáci budú človeku nepriateľmi.“ (Mat 10,34-36) Tieto slová ma dlho trápili. Poznám aj iný Kristov výrok. Keď sa lúčil so svojimi učeníkmi, povedal im: „Pokoj vám zanechávam, svoj pokoj vám dávam, ale ja vám ho dávam, nie ako svet dáva. Nech sa vám srdce neznepokojuje a neľaká.“ (Ján 14,27) „Nie je to protirečenie?“ hovoril som si. „Ako nám môže Ježiš zanechať pokoj, keď na druhej strane predpovedá problémy nielen na pracovisku, ale dokonca aj v našich rodinách?“ Možno si ešte spomínate na ostatné voľby do parlamentu. Zrazu sme sa zo všetkých strán dozvedali, kde máme hľadať pravdu. Každá strana tvrdila, že ona je tá správna voľba… V nejednej rodine sa rozpútali vášnivé diskusie, ktoré sa často skončili hádkou. Kto má pravdu? Koho voliť? Komu prejaviť dôveru? Podobné problémy musí riešiť každý, kto sa chce stať kresťanom. Existuje toľko cirkví. Ktorá je tá pravá? Ťažká voľba. Nejde totiž o to, kto mi bude chvíľu vládnuť, ale o môj večný život v nádhernom prostredí Ježišovho kráľovstva.
Prednedávnom otriasol Nemeckom príbeh tureckej dievčiny, ktorá chcela zmeniť svoju duchovnú orientáciu. Spoznala Ježiša a rozhodla sa, že sa stane kresťankou. Rodina tvrdila, že zhanobila islam, preto musí zomrieť. Vybrali najmladšieho brata, aby túto zradu pomstil. Nebol ešte plnoletý, a tak mu nehrozil trest…
Nie, nechcem prebúdzať antipatie voči moslimom. V mnohom by sme si z nich mohli brať príklad. Len tým chcem ukázať názorný príklad naplnenia Ježišových slov. Nikto z nás nemôže byť „polovičným“ Ježišovým nasledovníkom. Buď idem s Ježišom, alebo proti nemu. Neexistuje zlatá stredná cesta.
Kamarátka mi rozprávala o svojej babičke, ktorá bola úprimná katolíčka. Keď jej vnučka vymenila kostol za protestantskú modlitebňu, musela sa rozhodnúť: Ak tam neprestane chodiť, babička ju už nechce vidieť.

Pane, pomôž mi obstáť aj v situácii, keď v mojej rodine vznikne rozkol. Nauč ma hľadieť na svojich blízkych Tvojimi očami a milovať ich Tvojou láskou. Naplň moje srdce pokojom a dôverou aj v zložitých životných situáciách.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi