Učeník nie je nad učiteľa ani sluha nad svojho pána. Stačí, keď je žiak ako jeho učiteľ a sluha ako jeho pán. Keďže Belzebulom nazývali pána domu, o čo skôr potom jeho domácich! Nebojte sa ich teda! Veď nič nie je zahalené, čo sa neodhalí a nič nie je skryté, čo sa nestane známym. Čo vám hovorím potme, hovorte na svetle, a čo počujete len pošepky do ucha, rozhlasujte zo striech. Mat 10,24-27

„Učeník nie je nad učiteľa ani sluha nad svojho pána. Stačí, keď je žiak ako jeho učiteľ a sluha ako jeho pán. Keďže Belzebulom nazývali pána domu, o čo skôr potom jeho domácich! Nebojte sa ich teda! Veď nič nie je zahalené, čo sa neodhalí a nič nie je skryté, čo sa nestane známym. Čo vám hovorím potme, hovorte na svetle, a čo počujete len pošepky do ucha, rozhlasujte zo striech.“ (Mat 10,24-27) Keby sme čítali dejiny ranej kresťanskej cirkvi, určite by sme neprehliadli príbehy mučeníkov. Mnohí zomreli pre svoju vieru. Historici však hovoria, že všetci nemuseli zomrieť. V určitom období sa v cirkvi rozšírilo bludné učenie, ktoré viedlo mnohých kresťanov k pokrivenému vnímaniu mučeníctva. Verili, že Boh má radšej tých, ktorí pre neho zomrú násilnou smrťou. Došlo to tak ďaleko, že mnohí kresťania vyhľadávali situácie, pre ktoré mohli zomrieť v aréne alebo na popravisku.
Bola to Božia vôľa? V evanjeliách čítame, že Ježiš mohol zomrieť oveľa skôr. Keby chcel byť za každú cenu mučeníkom, nemusel zomrieť až na kríži. Po jednom spore kvôli Ježišovmu pôvodu boli Židia rozhodnutí zabiť ho. „Tu zdvihli kamene a chceli ich hádzať do neho. Ježiš sa však skryl a vyšiel z chrámu.“ (Ján 8,59) Keď sa všetko o niekoľko dní opakuje, Ján napíše: „Tu ho znova chceli chytiť, ale on sa im vymkol z rúk. Opäť odišiel za Jordán, na miesto, kde Ján pôvodne krstil, a zostal tam.“ (Ján 10,39.40) Ježiš nemusel zomrieť na kríži. Mohol sa nechať ukameňovať alebo zhodiť zo skaly. Ale neurobil to. Cieľom jeho života nebola mučenícka smrť. To hlavné, kvôli čomu prišiel, bolo niečo iné. Ján o tom napísal: „Ozval sa Filip: Pane, ukáž nám Otca a to nám postačí! Ježiš mu povedal: Filip, toľký čas som s vami a nespoznal si ma? Kto videl mňa, videl aj Otca. Ako to, že teraz hovoríš: Ukáž nám Otca?“ (Ján 14,8.9) Cieľom Ježišovej misie na našej planéte bolo predstaviť ľuďom Boží charakter. Každý, kto videl Ježiša a vnímal jeho život, mohol poznať, že Boh je láska. Napokon, pri tomto dôležitom poslaní Ježiš obetoval svoj život. Nechcel byť hrdina. Nemyslel si, že vďaka tomu ho bude jeho nebeský Otec viac milovať. Ježiš zomrel, aby nám ukázal veľkosť Božej lásky.
Aj dnes sa stretávame s kresťanmi, ktorí by chceli byť mučeníkmi. Veria, že potom budú mať pred Bohom lepšie postavenie. Toto falošné učenie môže zasiahnuť aj nás. Ježiš nás varuje pred snahou byť lepší ako náš Učiteľ. Boh si nepraje ani jednu zbytočnú smrť. Mučeníka nemá rád o nič viac ako môjho dedka, ktorý zomrel na rakovinu. Pre oboch má pripravené miesto vo svojom kráľovstve.

Pane, ďakujem za istotu, že ak chcem získať Tvoju lásku, nemusím zomrieť ako mučeník. Ak však moja smrť bude jediná cesta, ako priviesť iné Tvoje dieťa k poznaniu pravdy, daj mi silu, aby som ju dokázal podstúpiť.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi