Zvoľ si dobrú partiu

Keď prídete do ktoréhokoľvek mesta alebo dediny, spýtajte sa, kto z nich je hoden prijať vás. Uňho zostaňte až do svojho odchodu. Mat 10,11

Nedávno som počúval rozprávanie jedného člena mojej cirkvi o tom, ako sa v mladosti dostal do baní v Ostrave. Veľmi rýchlo sa zoznámil s partiou baníkov. Večer po práci s nimi hrával karty. Hoci dobre zarábal, stále mal málo. Nakoniec prehral aj nohavice, ba aj hodinky po dedkovi. Vtedy si uvedomil, že sa dostal do zlej partie a z Ostravy radšej odišiel.
Pán Ježiš vyslal učeníkov na misijnú cestu. Vybavil ich svojou mocou a dal im veľa dobrých rád. Jedna z nich znela: „Keď prídete do ktoréhokoľvek mesta alebo dediny, spýtajte sa, kto z nich je hoden prijať vás. Uňho zostaňte až do svojho odchodu.“ (Mat 10,11) V neznámom prostredí sa netreba ponáhľať s výberom nových priateľov. Najprv je potrebné získať informácie, až potom sa rozhodnúť, komu ponúknem priateľstvo.
V deviatej triede som sa dostal do partie chlapcov, ktorí hrali basketbal za vtedajší Gottwaldov. Trénovali sme niekoľkokrát týždenne. Cestou domov sa moji noví kamaráti zvykli zastaviť v bufete, kde si dali malú kofolu s veľkým rumom. Ja som dovtedy alkohol nepil. Rodičia ma naučili, že ho pre šťastie nepotrebujem. Lenže teraz som bol v situácii, keď by som trhal kolektív. To som nechcel. Dnes ďakujem Bohu, že som s týmto športom musel skoro skončiť.
Ježiš radí, aby som sa pýtal na ľudí, ktorí žijú v mojom okolí. Nemieni tým zbieranie klebiet. Mám si zistiť, ako žijú moji susedia a spolupracovníci. Priateľstvo mám ponúknuť tým, ktorých životný štýl sa najviac podobá tomu môjmu. Je to dobrá rada zvlášť pre toho, kto prekonal nejakú závislosť. Ak som vyliečený alkoholik, mal by som sa obklopiť ľuďmi, ktorí nepijú alkohol. Podobne by som mal postupovať, ak som bol v minulosti gambler, fajčiar, narkoman…
Pri našom poslednom sťahovaní sme stáli pred ťažkou úlohou. Na maľovanie, upratovanie a presťahovanie zariadenia bytu sme mali dva a pol dňa. Zohnali sme maliara, ktorý sľúbil, že nastúpi na obed a urobí všetko pre to, aby sme v byte mohli už na druhý deň večer začať upratovať. Pretože sme mali na upratovanie vlastne len jeden večer, snažili sme sa zohnať pomoc. Poprosil som vedúceho nášho budúceho zboru, aby v sobotu v oznámeniach v našom mene požiadal členov o pomoc. V deň „D“ sme šli večer z Havířova do Frýdku. Boli sme veľmi zvedaví, koľkí sa zídeme a či všetko stihneme. Čakalo nás príjemné prekvapenie. V našom budúcom domove už pracovalo desať ľudí. Pri upratovaní sme sa s nimi mohli zoznámiť. Práca nám šla tak rýchlo, že večer o desiatej sme už v Havířove dokončovali balenie. Ďakovali sme Bohu za našich nových priateľov.
Pán Ježiš vie, akú dôležitú úlohu zohrávajú v našom živote ľudia. Preto nám radí, aby sme sa s nadväzovaním priateľstva neponáhľali. Pýtať sa môžeme nielen iných ľudí, ale tiež jeho. V modlitbe sa môžem pýtať na ľudí, ktorých poznávam. Boh totiž vidí aj to, čo my nevidíme. Vidí srdce.

Pane, ďakujem za dobrých priateľov, ktorých si mi dal. Vďaka, že s nimi môžem ísť cestou do Tvojho kráľovstva.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi