Nezištná služba

Chorých uzdravujte, mŕtvych krieste, malomocných očisťujte, démonov vyháňajte. Zadarmo ste dostali, zadarmo dávajte. Mat 10,8

Ježiš má pre učeníkov druhú úlohu: „Chorých uzdravujte, mŕtvych krieste, malomocných očisťujte, démonov vyháňajte. Zadarmo ste dostali, zadarmo dávajte.“ (Mat 10,8) Mnohým čitateľom sa táto úloha javí náročnejšia. Kázať je predsa ľahšie ako uzdravovať a kriesiť mŕtvych. Ale je to len zdanie.
Ak chcem kázať o prichádzajúcom kráľovstve, musím tejto správe uveriť. Inak príde chvíľa, keď sa už nebudem môcť pretvarovať a skončím. Aby som mohol veriť v Božie kráľovstvo, musím dobre poznať Vládcu tejto vesmírnej ríše. Poznať ho ako toho, komu môžem dôverovať.
O uzdravovaní sme už niekoľkokrát hovorili. Sústreďme sa preto radšej na poslednú vetu Ježišovej výzvy: „Zadarmo ste dostali, zadarmo dávajte.“ Za svoju prácu učeníci nemajú čakať odmenu. Ako sa bez vlastného pričinenia stali Ježišovými učeníkmi, tak majú zadarmo využívať moc, ktorú im Ježiš prepožičal na záchranu stratených izraelských ovečiek. Keď sa stretnú s chorými, majú im vracať zdravie. Ježiš im dokonca hovorí, že Boží Duch ich zmocní na to, aby kriesili mŕtvych, vracali dôstojnosť nečistým a slobodu ľuďom posadnutým démonmi. To všetko majú robiť s jediným cieľom – zjaviť ľuďom Božiu lásku. Nie sú to oni, kto uzdravuje, kriesi, očisťuje a oslobodzuje. Je to Boh, ktorý ich používa ako svojich spolupracovníkov. Preto od tých, ktorým budú pomáhať, nemajú čakať odmenu. Tú už dostali, keď ich Ježiš prijal medzi svojich najbližších spolupracovníkov.
Pri čítaní tohto textu som sa hanbil. Ako kazateľ by som ani ja nemal túžiť po pochvale za svoju prácu. Je to služba, do ktorej ma povolal Boh. Dokonca mi dal všetko, čo na to potrebujem. Dal mi spasenie. Nie za moje zásluhy a dobrú službu, ale zo svojej milosti a veľkej lásky. Zadarmo som dostal a zadarmo mám túto radosť odovzdávať ďalej.
V tejto službe musí mať človek okrem vedomia povolania aj pevnú istotu spasenia, ktorá je zakotvená v obeti Pána Ježiša a poznaní Božej lásky, ktorá sa prejavila v živote jeho Syna. Ježiš sa rád delí o všetko, čo pri svojej službe používal. Aj mne ponúka rovnakú moc, akú mali učeníci. Aj mňa posiela, aby som vo svojom okolí šíril uzdravujúce posolstvo o jeho prichádzajúcom kráľovstve.
Ako mladý kazateľ som obdivoval charizmatických kolegov, ktorí svojím plamenným kázaním nadchýnali ľudí. Čím som starší, tým viac si vážim ľudí, ktorí možno nikdy nestáli za kazateľňou. Dokonca neboli vo výbore zboru a neučili ani v sobotnej škole. A predsa dokázali viac než väčšina ostatných v ich cirkevnom spoločenstve. Často ich prehliadame, pretože sa nám zdajú nezaujímaví. Boh má však iný názor. Vidí ich nezištnú službu, ktorú pri svojom príchode bohato odmení.

Pane, ďakujem za spoluveriacich, ktorí nezištne slúžia. Vďaka za ľudí, ktorí nezabudli, že ich spasenie je Tvoj nezaslúžený dar. Pomôž mi, aby som ani ja na to dnes nezabudol. Uč ma zadarmo rozdávať to, čo som od Teba zadarmo dostal – Tvoju lásku a istotu spasenia.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi