Každý dostal šancu

Šimon Kanaánsky a Judáš Iškariotský, ktorý ho zradil. Mat 10,4

„A Judáš Iškariotský, ktorý ho zradil.“ (Mat 10,4)
Keď Ježiš povolal svojich dvanástich učeníkov, vyzbrojil ich svojou mocou nad chorobami a zlými démonmi. Prečo dal túto moc aj Judášovi? Prezrádza nám to niečo o charaktere nášho Boha? Aký teda je? Kedysi mi prekážalo, že Judáš patril medzi apoštolov. Bol to predsa zradca. Nič na tom nemenia rôzne štúdie a úvahy, ktorými sa niektorí ľudia snažia z Judáša urobiť vzorného človeka. Podľa Biblie zradil Ježiša. Prečo ho Ježiš povolal medzi dvanástich vybraných apoštolov? Veď dopredu vie, čo tento ambiciózny a veľmi schopný mladý muž urobí. Ak by sa ho zbavil hneď na začiatku, nemohol by ho zradiť a Ježiš by nemusel zomrieť ako zločinec na kríži.
Ak chceme pochopiť, prečo Ježiš prijíma medzi svojich učeníkov aj Judáša, musíme sa vrátiť na počiatok ľudských dejín. V raji diabol spochybnil Boží charakter. Keď sa stretol s Evou, tvrdil jej, že Boh ju nemiluje, a preto jej zakázal jesť ovocie, ktoré má zázračnú moc. Eva a jej manžel tomuto diablovmu našepkávaniu podľahli. Prestali veriť, že svojím zákazom jesť ovocie zo stromu poznania dobra a zla ich Boh chráni. Nakoniec prijali diablovu ponuku a jedli ovocie z tohto stromu. Dôsledkom nedôvery voči Bohu bola strata možnosti stretávať sa s ním osobne – tvárou v tvár.
Stvoriteľ mal pripravené riešenie. Jeho Syn sa stane človekom a svojím životom a prístupom k ľuďom ukáže, aký Boh v skutočnosti je. Ľudia sa ho prestanú báť a začnú ho milovať. Ján, jeden z Ježišových najbližších učeníkov, o svojom Učiteľovi neskôr napísal: „A my sme poznali a uverili v lásku, ktorú má Boh k nám.“ (1Ján 4,16) Je to Božia láska, ktorá dovolí, aby sa Judáš stal jedným z dvanástich apoštolov. Aj keď Boh vie, že Judáš ho zradí, dáva mu šancu. Tri a pol roka žije Judáš v blízkosti Božieho Syna. Vidí všetky jeho zázraky. Denne počúva kázania. Počúva Ježiša aj pri večerných súkromných rozhovoroch s učeníkmi. Boh mu dáva dostatok dôkazov o svojej láske, ale Judáš ani jeden neprijme. Nevpustí Božiu lásku do svojho srdca. Keď potom uvidí Ježiša na kríži, spácha samovraždu. Nemá dosť odvahy prísť k Bohu a prosiť o odpustenie.
Ježiš nám umožňuje poznať Božiu lásku. Každý, kto chce, má možnosť poznať Boha. Záleží na tom, či svoje srdce naplníme jeho láskou, alebo uveríme diablovi, ktorý tvrdí, že Boh je zlý. Príbeh o Judášovi je príbeh o veľkej Božej láske, ktorú nezmení ani zrada.

Pane, ďakujem, že si dal Judášovi rovnakú šancu ako všetkým ostatným. Pomôž mi, aby som sa poučil z jeho príbehu. Naplň moje srdce svojou láskou a moju myseľ poznaním Tvojej dobroty, spravodlivosti a moci. Nechcem Ťa zradiť. Keby sa to však stalo, pritiahni ma znova k sebe.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi