Vyzbrojení do služby

Zvolal si dvanástich učeníkov a dal im moc nad nečistými duchmi, takže ich mohli vyháňať a uzdravovať každú chorobu a každý neduh. Mená dvanástich apoštolov sú: prvý Šimon, nazývaný Peter, a jeho brat Ondrej, Jakub, Zebedejov syn, a jeho brat Ján, Filip a Bartolomej, Tomáš a mýtnik Matúš, Jakub Alfejov a Tadeáš, Šimon Kanaánsky a Judáš Iškariotský, ktorý ho zradil. Mat 10,1-4

Stalo sa vám niekedy, že ste museli robiť prácu, ktorej ste nerozumeli, alebo ste na ňu nemali správne náradie? Ja som sa pokúšal vyrobiť poličku na telefón. Najprv som sa pustil do práce s obyčajnou pílkou. Aj keď som sa snažil, výsledok nestál za veľa. Potom mi kamarát požičal správne náradie a zrazu to šlo celkom ľahko.
Ježiš sa obklopí skupinou mladých mužov, ktorí ho sprevádzajú na cestách. Počúvajú jeho kázania. Sledujú, ako uzdravuje chorých a vyháňa démonov. Po nejakom čase nastáva ten správny okamih, keď sa môžu aj oni zapojiť do služby. „Zvolal si dvanástich učeníkov a dal im moc nad nečistými duchmi, takže ich mohli vyháňať a uzdravovať každú chorobu a každý neduh. Mená dvanástich apoštolov sú: prvý Šimon, nazývaný Peter, a jeho brat Ondrej, Jakub, Zebedejov syn, a jeho brat Ján, Filip a Bartolomej, Tomáš a mýtnik Matúš, Jakub Alfejov a Tadeáš, Šimon Kanaánsky a Judáš Iškariotský, ktorý ho zradil.“ (Mat 10,1-4) Učeníci majú konať rovnaké zázraky, aké konal ich Majster. Majú znásobiť Ježišovo volanie ľudí do Božieho kráľovstva. Uzdravovanie a vyháňanie démonov má viesť ľudí v ich blízkosti k zmene života. Ľudia, ktorí vidia rybárov, ako uzdravujú chorých, si kladú otázky: „Ako je to možné? Odkiaľ majú ľudia z Galiley tieto schopnosti?“ Dvanásť apoštolov môže takto premýšľajúcim ľuďom pomôcť prijať Ježiša.
Viete si predstaviť, že by ste patrili medzi týchto dvanástich? Ježiš by vás vyzval, aby ste navštívili svojich susedov a známych, ale aby ste šli aj do neznámych dedín. Všade by ste mali kázať a uzdravovať chorých… Ako by vám bolo? Boli by ste radi? Alebo by ste mali obavy z toho, ako vaša misia dopadne? Matúš píše, že skôr ako Ježiš vyslal apoštolov do okolitých miest a dedín, „dal im moc nad nečistými duchmi, takže ich mohli vyháňať a uzdravovať každú chorobu a každý neduh“. To je veľmi dôležitá informácia. Ak od nás Boh niečo chce, potom nám dá schopnosti, silu a nadšenie vykonať to. Rovnako ako učeníkov, aj nás chce vyzbrojiť svojou mocou – mocou svojho Ducha.
Pri čítaní tohto príbehu som si spomenul na iného muža, ktorý mal podobné meno – Jozua. Tento Mojžišov nástupca na začiatku svojho pôsobenia pripomína Izraelitom zvláštnu skúsenosť: „Poslal som pred vami sršne, tie ich vyhnali spred vás a vypudili aj oboch amorejských kráľov. Nestalo sa to tvojím mečom ani tvojím lukom.“ (Joz 24,12) Keď Boh formoval izraelský národ, dal im moc víťaziť v bojoch, ktoré ich čakali. Ak bol nepriateľ silnejší ako oni, bojoval sám Boh. Niekedy si vybral veľmi zvláštne zbrane.
V niektorých prekladoch je namiesto slova sršeň použitý termín „bes“. Ľudia si pod týmto slovom predstavujú temnú silu – démona.
Ježiš dáva svojim učeníkom silu aj nad „besmi“. Prepožičiava im moc vyháňať z ľudí temné sily, zbavovať svojich poslucháčov závislostí i posadnutosti zlom.

Pane, dávaš mi všetko, čo potrebujem, aby som splnil úlohy, ktorými si ma poveril. Pomôž mi, aby moje skutky viedli ľudí k poznaniu Tvojej veľkej moci a lásky, ktorú mi prejavuješ.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi