Čo robiť, keď som chorý?

Keď Ježiš odtiaľ odchádzal, išli za ním dvaja slepci, ktorí volali: Zmiluj sa nad nami, Syn Dávidov! Mat 9,27

Po vzkriesení Jairovej dcéry prosia Ježiša o pomoc ďalší dvaja chorí.
„Keď Ježiš odtiaľ odchádzal, išli za ním dvaja slepci, ktorí volali: Zmiluj sa nad nami, Syn Dávidov!“ (Mat 9,27) Zdanlivo na tom nie je nič zvláštne. Počas Ježišovho krátkeho pôsobenia mnohí prišli za ním s takouto prosbou. Ale to, čo ma zaujalo, je oslovenie. Slepci volajú: „Zmiluj sa nad nami, Syn Dávidov!“ Kládol som si otázku: Odkiaľ poznali Ježišov pôvod? Prečo zdôrazňujú práve to, že Ježišovým prapradedom bol Dávid? Poznám niekoľkých ľudí, ktorí sú takmer celý život nevidiaci. Zistil som, že väčšina z nich má oveľa lepšiu pamäť ako ja. Ja môžem kedykoľvek otvoriť Bibliu alebo si v počítači vyhľadať určitý text. Keď potrebujem zistiť nejaké informácie, pomôže mi internet. Nevidiaci to majú ťažšie. Naučili sa viac spoliehať na to, čo majú vo svojej hlave, než na to, čo majú na internete.
Možno aj dvaja slepí, ktorí volali na Ježiša, poznali písma Starého zákona lepšie ako väčšina tých, ktorí mali zrak v poriadku. Spomenuli si na Jeremiášovo proroctvo: „Hľa, prídu dni — znie výrok Hospodina —, že vzbudím Dávidovi spravodlivý výhonok. Bude panovať ako kráľ, bude si múdro počínať a v krajine bude konať podľa práva.“ (Jer 23,5) Prorok tu hovorí o kráľovi, ktorý nastolí právo a spravodlivosť. Mnohí Židia vzťahujú tieto Jeremiášove slová na očakávaného Mesiáša, ktorý má vyslobodiť Izrael.
Dvaja slepci kričia na Ježiša, ktorý odchádza z domu predstaveného synagógy. Ich volanie znie: „Zmiluj sa nad nami, Syn Dávidov!“ V ich oslovení počujem prejav úcty, aká sa vzdávala Bohu. Slepci neberú Ježiša ako jedného z mnohých liečiteľov. Považujú ho za Mesiáša, ktorý prišiel, aby – ako to povedal prorok – „slepým sa otvorili oči, aby väzni boli vyvedení zo žalára a z väznice tí, čo sedia v temnote“ (Iz 42,7).
Dnes nie je menej chorých ľudí, ako bolo kedysi. Možno ešte viac. Súčasná medicína robí zázraky. Napriek tomu stále existujú choroby, na ktoré je prikrátka. Niekedy ani najlepšia technika a najmodernejšie lieky nevrátia zdravie. Mnohí pacienti zomrú, aj keď im lekári poskytnú najlepšiu starostlivosť.
Ak som chorý, je správne navštíviť lekára. Boh týmto ľuďom dáva múdrosť, aby podľa svojich možností pomáhali chorým a trpiacim. Zároveň mám prosiť Ježiša, aby dal lekárom múdrosť, ako ma majú liečiť.
Je dobré, ak za Ježišom prichádzam s dôverou. On vie, čo je pre mňa najlepšie. Nestačí, ak v ňom vidím len liečiteľa, múdreho učiteľa alebo dobrého človeka. Ježiš je Boh. Má riešenie aj v okamihu, keď zistím, že zomieram. Môže mi ponúknuť večný život v nebeskom kráľovstve, o ktorom Ján napísal: „Od trónu som počul mohutný hlas: Pozri, Boží stan je s ľuďmi. Boh bude s nimi prebývať a oni budú jeho ľudom; on sám, ich Boh, bude s nimi. Zotrie im z očí každú slzu a smrť už viac nebude, ani smútok, ani nárek, ani bolesť už nebude, lebo čo bolo skôr, sa pominulo.“ (Zj 21,3-4)

Pane, Ty si počul prosbu dvoch slepcov a splnil si ju. Ďakujem, že počuješ aj moje volanie. Si môj Boh, ktorému chcem dôverovať.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi