Rastúca popularita

Chýr o tom sa rozniesol po celom kraji. Mat 9,26

Možno sa to stalo aj vám. Prechádzate okolo stánku s novinami a časopismi. Vašu pozornosť zrazu upúta veľký nadpis na titulnej strane bulvárnych novín. Týka sa človeka, ktorého obdivujete. Nadpis vás zaujme natoľko, že si noviny kúpite a potom sa dozviete veci…
Ježiš sa stáva stredobodom pozornosti. Ľudia, ktorí sú svedkami jeho kázaní a zázrakov, o ňom rozprávajú svojim známym. Mnohí k tomu pridajú niečo z vlastnej fantázie, aby si prihriali svoju polievočku. Aj keď ich Ježiš prosí, aby nehovorili o tom, čo urobil, Matúš píše, že „chýr o tom sa rozniesol po celom kraji“. (Mat 9,26) Ježiš je slávny. Už ho pozná skoro celá Palestína. Ľudia sa sním túžia stretnúť. Potrebujú ho vidieť na vlastné oči; presvedčiť sa, či je naozaj pravda to, čo sa o ňom hovorí. Nebude mať Ježiš problém so svojou stúpajúcou popularitou? Majú vôbec kresťania pravdu, keď o ňom tvrdia, že je Boh? Nedávno mi jedna pani v podchode ponúkla náboženský časopis. Mal som čas, tak som si ho vzal. Bol v ňom článok, ktorý tvrdil, že Ježiš bol človek s nadprirodzeným pôvodom, ale v žiadnom prípade nemohol byť Boh. Autor článku sa odvolával na kratučký citát z Biblie, ktorý v jeho podaní znel takto: „Zachovajte si také zmýšľanie, aké mal aj Kristus Ježiš, ktorý, hoci bol v Božej podobe, neuvažoval o tom, aby niečo uchvátil, totiž, aby bol rovný Bohu…“ (Fil 2,5-6) Autor cituje tzv. Preklad nového sveta.
Doma som sa pozeral do ďalších prekladov Biblie. Zistil som, že všetky ostatné preklady podávajú slová apoštola Pavla v presne opačnom význame: „Majte v sebe také zmýšľanie, aké zodpovedá životu v Kristovi Ježišovi: On, hoci mal Božiu podobu, svoju rovnosť s Bohom nepokladal za ulúpenú vec, ale zriekol sa jej, keď vzal na seba podobu služobníka a stal sa jedným z ľudí, ponížil sa a stal sa poslušným až na smrť, a to smrť na kríži. Preto ho Boh nad všetko povýšil a dal mu meno nad každé meno, aby pri mene Ježiš pokľaklo každé koleno tých, čo sú na nebi, na zemi aj v podsvetí a aby každý jazyk vyznával na slávu Boha Otca: Ježiš Kristus je Pán.“ (Fil 2,5-11) Pôvod Ježiša Krista je v nebi. Podľa Pavla je rovný Bohu. Je to Boh, ktorému sa klania celý vesmír. Keď bolo potrebné, stal sa človekom, aby zomrel za tých, ktorí si uvedomujú svoj hriech a túžia po odpustení. Zostúpil z neba. Nebál sa poníženia a potupy. Jeho láska bola taká silná, že kvôli človeku zomrel.
Vďaka Pavlovi som pochopil, zásluhou čoho Ježiš ustál takú veľkú popularitu. Zrazu mi bolo jasné, ako dokázal počas celého svojho pôsobenia na zemi odolávať pokušeniam a diablovým zvodom. Vedel, že je Boh. Preto ho pozemská sláva nemohla zviesť k pýche a povýšenosti.

Pane, obstál si v pokušení. Nepodľahol si rastúcej svetskej sláve a popularite. Si pre mňa príkladom. Pomôž mi, aby som nehľadal slávu a popularitu, ale pravdu, spravodlivosť a lásku. Tak ako Ty.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi