Ježišova rýchla reakcia

Ježiš vstal a išiel za ním so svojimi učeníkmi. Mat 9,19

Jednou z prác, ktorými som sa snažil uživiť pred nežnou revolúciou, bolo zásobovanie. V technických službách okresného mesta som sa staral o to, aby čo najmenej áut stálo v dielni len preto, že opravári nemajú potrebné náhradné diely.
Nebolo to jednoduché. Ak ste nechceli dávať úplatky, museli ste si občas pripadať ako v rozprávke o kohútikovi a sliepočke. V jednom podniku mali tesnenie, ktoré nám chýbalo. Ale potrebovali piest, ktorý zase mali v inom podniku, kde zase zháňali elektromotor, ktorý by vám inde vymenili za koncové spínače…
Zásobovač často precestoval pol republiky, aby zohnal položku, ktorá mala účtovnú cenu pár halierov. Dnes už takéto problémy nemáme. Stačí sa pozrieť na internet a požadovaný tovar vám v priebehu niekoľkých hodín dopravia priamo domov.
Aj dnes však môžeme zažiť dobrodružné chvíle. Napríklad na finančnom alebo stavebnom úrade. Keď potrebujete úradníka, väčšinou vám to dá pocítiť. Získať jednu pečiatku môže byť veľmi napínavá záležitosť. Mnohí sa dokonca domnievajú, že prieťahy na úradoch sú normálne, že to vlastne ani inak nejde.
Keď som si naposledy kúpil auto, potreboval som ho prihlásiť. Vybral som sa preto na magistrát. Tam som zistil, že som zabudol odhlásiť staré auto, ktoré som predtým predal. Bol som príjemne prekvapený správaním úradníčky. Ďalej sa usmievala, nenadávala a dokonca ochotne vyriešila problém, ktorý vznikol mojou neznalosťou. Keď som odchádzal, poďakoval som jej a poprial, aby sa aj ona stretávala na úradoch s podobným správaním.
Včera sme čítali o Jairovi, ktorý prišiel za Ježišom s prosbou o vzkriesenie svojej dcéry. Keď ho oboznámil so situáciou, „Ježiš vstal a išiel za ním so svojimi učeníkmi“ (Mat 9,19). Nijaké otáľanie. Ježiš okamžite vyrazil na cestu, aby dal odpoveď na veľkú vieru nešťastného otca.
Keď som čítal tieto slová, spomenul som si na Dávidovu prosbu zo štvrtého žalmu: „Keď volám, vypočuj ma, môj spravodlivý Bože! Ty si mi uľavoval v tiesni. Zmiluj sa nado mnou; počuj moju modlitbu!“ (Ž 4,2) Aj Dávid mal pozitívne skúsenosti s vypočutím svojich modlitieb. Biblia však uvádza aj príklady, keď bolo potrebné na vypočutie modlitby trpezlivo čakať. Čakať, kým podľa Boha nastane vhodná chvíľa, aby splnil naše prianie. Biblia dokonca hovorí aj o tom, že niektoré naše prosby Boh vôbec nevypočuje. Najmä v prípade, že by nám splnenie našich túžob ublížilo.
V tomto prípade však Ježiš odpovedá a okamžite sa vydáva na cestu. Vie, že je to potrebné. Jeho odpoveď potreboval Jairos a potrebujeme ju aj my. Práve vďaka takýmto skúsenostiam, akou bola skúsenosť tohto otca, máme odvahu veriť, že Boh raz povolá k novému životu našich blízkych, ktorí už zomreli. Potom nás spolu s nimi vezme do svojho kráľovstva.

Pane, ďakujem Ti, že o vypočutí mojich modlitieb nerozhodujem ja, ale Ty. Často by som totiž ublížil sebe aj svojim blízkym. Preto prosím: Bože, nech sa aj dnes stane v mojom živote Tvoja vôľa.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi