Otcova viera v Božiu moc

Keď im to hovoril, prišiel k nemu istý popredný muž, poklonil sa mu a povedal: Moja dcéra práve skonala. Ale poď, polož na ňu ruku a ožije. Mat 9,18

Zopakujme si dôkazy, ktorými chcel Ježiš pomôcť uveriť jednoduchým ľuďom, aj duchovným vodcom – zákonníkom a farizejom v zástupe. Tieto zázraky urobí v priebehu jedného dňa. Najprv uzdraví malomocného. Dotykom ruky zbaví Petrovu svokru horúčky. Sluhu rímskeho stotníka uzdraví slovom na diaľku. Utíši búrku. Dokáže svoju moc nad démonmi. Podá dôkaz o svojom práve odpúšťať hriechy. Nakoniec premení život kolaboranta Matúša.
Aký to má výsledok? Zástupy uveria Ježišovmu poslaniu, ktoré dostal od Boha. Duchovní vodcovia však naďalej odmietajú uznať, že je tým dlho očakávaným Mesiášom.
V tejto situácii prichádza k Ježišovi predstavený synagógy a verejne vyznáva, že verí v jeho božstvo. „Keď im to hovoril, prišiel k nemu istý popredný muž, poklonil sa mu a povedal: Moja dcéra práve skonala. Ale poď, polož na ňu ruku a ožije.“ (Mat 9,18) Dobové záznamy svedčia o tom, že v Ježišových dňoch sa liečiteľstvom zaoberalo veľa ľudí. Nebol to len Ježiš, kto dokázal vyliečiť bežné choroby. Preto sa ľudia za ním nebáli prísť. Zlom nastal vo chvíli, keď Ježiš začal uzdravovať choroby, ktoré ostatní liečitelia považovali za nevyliečiteľné. A teraz prichádza muž, ktorý neprosí o uzdravenie, ale o vzkriesenie svojej dcéry. Prosí Ježiša, aby jeho dcére vrátil život. Tým vyznáva, že tento Majster nie je človek, ale Stvoriteľ, ktorý má právo dať život. Jairos vyznáva, že verí v Ježišovo božstvo. Jeho predstavení to mohli pokladať za rúhanie, ktoré sa v tej dobe trestalo ukameňovaním. Pri čítaní tejto prosby si vždy znova kladiem otázku: Kde vzal Jairos odvahu veriť, že Ježiš môže jeho dcére vrátiť život? Ježiš predsa dovtedy nikoho nevzkriesil. Tak ako to mohol Jairos vedieť? Bolo to len jeho milujúce otcovské srdce, ktoré ho primalo k tomuto zúfalému pokusu zachrániť svoje dieťa? Alebo to bolo niečo viac? Ako predstavený synagógy musel Jairos dobre poznať Písma. Poznal príbeh zo života Elizea, ktorý vrátil život malému chlapcovi. Mládenček bol mŕtvy. Keby Elizeus v sile Božieho Ducha nezasiahol, žena by stratila svojho syna. Možno práve toto starozmluvné rozprávanie dalo Jairovi odvahu prísť za Ježišom so svojou zúfalou prosbou.
Tento muž nechodil s Ježišom. Venoval sa svojej synagóge a službe, ktorú prijal. Na diaľku sledoval konanie tohto zvláštneho Majstra. Všetky správy porovnával s tým, čo čítal v židovských Písmach. Poznal proroctvo o Mesiášovi. Keď sa dopočul, čo všetko Ježiš urobil, uveril, že Mesiáš konečne prišiel. Keď mu zomrela dcérka, prosí ho o pomoc.

Pane, závidím Jairovi jeho vieru. Nechcem však ostať pri závisti. Prosím, uč ma rovnako odvážnej viere.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi