Starý a nový Boží ľud

Nikto predsa neprišíva záplatu z novej látky na staré šaty. Veď taká výplň natrhne šaty a diera sa len zväčší. Mat 9,16

Vo svojej odpovedi učeníkom Jána Krstiteľa používa Ježiš zvláštne prirovnanie: „Nikto predsa neprišíva záplatu z novej látky na staré šaty. Veď taká výplň natrhne šaty a diera sa len zväčší.“ (Mat 9,16) Každá krajčírka vie, že niektoré látky z prírodných materiálov sa pri prvom praní zrazia. Ak použijú na opravu starého oblečenia novú látku, konečný efekt býva tragický. Stará a nová látka jednoducho nejdú dokopy. Na to by sme nemali zabúdať – a nielen pri obliekaní.
Jeden priateľ mi rozprával o tom, že študuje kresťanskú jogu. V prvom momente som si myslel, že zle počujem. Joga a kresťanstvo predsa nejdú dokopy. Zatiaľ čo kresťan sa spolieha na pomoc zvonku, jogín verí, že všetko potrebné na svoju záchranu nájde v sebe. Tieto dve náboženstvá – práve pre svoje odlišnosti – sa nedajú skĺbiť bez toho, aby nezanechali trvalé následky v živote tých, ktorí sa o to pokúsia. Podľa niektorých ľudí je možné skĺbiť život v hriechu s Božím kráľovstvom. Už v stredoveku mnohí kresťania verili, že môžu páchať zlo, z ktorého sa potom vykúpia zaplatením odpustkov. Nebolo to nič nové. Podobne zmýšľali už ľudia v dobe Pána Ježiša. Mnohí Židia sa domnievali, že účasť na obradoch a obete im pomôžu zahladiť stopy zla, ktoré pokojne páchali. Preto tak ľpeli na starých tradíciách. Preto sa snažili zničiť každého, kto by chcel na tom niečo meniť.
Ježiš dával vo svojich kázaniach stále viac najavo, že nechce opravovať judaizmus. Ten sa totiž stal vďaka usilovnej snahe zákonníkov o jeho „vylepšenie“ nenapraviteľným. Každý, kto sa o to v minulosti pokúsil, skončil zle.
Ježiš prináša úplne nový vzťah s Bohom. Vzťah, ktorý neskôr dostáva meno kresťanstvo. Učí, že nie je možné vystačiť s tým, že starú zmluvu vylepší kúskom niečoho nového. Prišiel, aby ponúkol celkom novú zmluvu. Tentoraz už nielen Židom, ale celému svetu: „Veď Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí, ale mal večný život.“ (Ján 3,16) Nedivím sa, že nová zmluva sa Židom nepáčila. Stratili totiž výsadné právo nazývať sa Božím ľudom. Stali sa len jeho súčasťou. Keď si duchovní vodcovia uvedomili, aké nebezpečenstvo im od Ježiša hrozí, rozhodli sa za každú cenu ho zničiť. Nesmú mu dovoliť búrať tradície otcov, ktoré sú pre nich také výhodné a výnosné.
Ježiš volá do svojho kráľovstva ľudí z celého sveta. Prísť môže každý, kto túži po občianstve v nebi, bez ohľadu na štátnu príslušnosť, majetok a spoločenské postavenie. Ježiš hovorí: „Toho, kto prichádza ku mne, neodoženiem.“ (Ján 6,37) Ak prijmem jeho pozvanie, stanem sa súčasťou Božieho ľudu, hoci nemám židovských predkov. Ježiš mi chystá miesto vo svojom kráľovstve. Pozýva aj teba.

Pane, ďakujem za ponuku stať sa súčasťou Tvojho ľudu. Vďaka, že buduješ nový Boží ľud. Chcem opustiť všetko staré, čo mi bráni v ceste do nového domova, ktorý mi chystáš u svojho Otca.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi