Pohoršujúce stolovanie

Keď to videli farizeji, hovorili jeho učeníkom: Ako to, že váš učiteľ jedáva s mýtnikmi a hriešnikmi? Mat 9,11

Ľudové príslovie hovorí: „Vrana k vrane sadá, rovný rovného si hľadá.“ Myslím, že podľa tejto myšlienky posudzovali farizeji Ježiša po tom, ako ho videli stolovať v Matúšovom dome s ďalšími colníkmi a podobnou spodinou. „Keď to videli farizeji, hovorili jeho učeníkom: Ako to, že váš učiteľ jedáva s mýtnikmi a hriešnikmi?“ (Mat 9,11) Farizeji by s colníkmi nikdy nestolovali. Aspoň nie verejne. Ak by to bolo pre nich výhodné, dohodli by sa na tajnom stretnutí.
Prečo sa farizeji pohoršovali? Títo ľudia usilovali o čistotu duchovného života. Vyhýbali sa všetkému, čo ich mohlo znesvätiť. Mojžiš zaznamenal zákony, ktoré sa týkali nečistoty a všetkého, čo ju mohlo zapríčiniť. Napríklad: „Ak sa niekto dotkne niečoho nečistého…, aj keď o tom nevedel, je nečistý a previní sa…“ (3Moj 5,2) Farizeji si dávali veľký pozor, aby neprišli do styku s niečím, čo by ich mohlo pripraviť o ich čistotu. Nebolo to ľahké. Medzi zdroje nečistoty patrili napríklad divoké zvieratá, pes, žena v šestonedelí alebo počas menštruácie. Príčinou znečistenia bolo aj to, že ste sa dotkli mŕtveho človeka.
To možno vysvetľuje, prečo v podobenstve o milosrdnom Samaritánovi kňaz a levita zďaleka obišli zraneného muža. Čo ak by bol tento pútnik už mŕtvy? Boli by nečistí a nemohli by vykonávať svoju službu v chráme. Navyše existovali určité spoločenské pravidlá, ktoré jasne určovali, s kým sa možno stretnúť a komu sa treba radšej vyhnúť. Aj vtedy sa spoločnosť delila na rôzne triedy. Kastovníctvo mali Židia hlboko pod kožou. Preto sa Samaritánka pri studni divila, že sa s ňou Ježiš pustil do rozhovoru. Normálny Žid by to nikdy neurobil.
Farizeji veľmi pedantne dbali na svoju čistotu. Desili sa situácií, keď sa museli stretnúť s pohanmi, ktorých považovali za nečistých, alebo s colníkmi, ktorých považovali za kolaborantov. Ľudí delili do dvoch kategórií. Do prvej patrili tí, s ktorými sa mohli stretnúť bez strachu, že sa od nich nakazia alebo znečistia. Do tejto kategórie v podstate patrili len ostatní farizeji a sem-tam nejaký kňaz alebo levita. V žiadnom prípade sem nepatrili colníci, neviestky a im podobní hriešnici. Tých sa farizeji priam štítili a snažili sa im vyhýbať.
Lenže Ježiš jedného z nich pozval do družiny svojich učeníkov. Zúčastnil sa tiež na hostine s Matúšovými priateľmi. Sklamal tým mnohých farizejov, ktorí si o ňom mysleli, že by mohol byť Mesiáš. Keď videli Ježiša na hostine u Matúša, zavrhli túto myšlienku. On by predsa niečo také nikdy neurobil. Zabudli na slová proroka Izaiáša, ktorý o Mesiášovi napísal: „Nalomenú trstinu nedolomí, hasnúci knôtik nedohasí, podľa pravdy bude súdiť.“ (Iz 42,3)

Pane, teší ma, že si tieto slová naplnil aj pri stretnutí s Matúšom a jeho priateľmi. Som rád, že sa nebojíš stolovať ani so mnou.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi