Boh mi vidí do srdca

Vtom si však niektorí zákonníci povedali: Tento človek sa rúha! Ježiš poznal ich myšlienky a povedal: Prečo zle zmýšľate vo svojich srdciach? Mat 9,3.4

Mali ste niekedy dojem, že vám niekto číta myšlienky? Niečo ste si mysleli a ten druhý vás zaskočil tým, že odpovedal na vašu ešte nevyslovenú otázku? Občas sa mi to stane. Niekedy sa stretnem s človekom, ktorý má taký prenikavý pohľad, až sa mi zdá, že mi vidí až do duše. Keď k Ježišovým nohám klesol ochrnutý muž na nosidlách, Ježiš ho povzbudil slovami: „Dúfaj, syn môj, odpúšťajú sa ti hriechy.“ Priatelia bezmocného muža boli možno trocha sklamaní. Oni predsa čakali uzdravenie, nie odpustenie. O tejto myšlienke budeme hovoriť zajtra. Dnes sa pozrime, ako na Ježišovo vyhlásenie zareagovali zákonníci, ktorí boli medzi poslucháčmi jeho kázania: „Vtom si však niektorí zákonníci povedali: Tento človek sa rúha! Ježiš poznal ich myšlienky a povedal: Prečo zle zmýšľate vo svojich srdciach?“ (Mat 9,3.4) Nedivím sa, že zákonníkov tieto slová pobúrili. Stará zmluva na niekoľkých miestach jasne hovorí, že len Boh má právo odpúšťať hriechy. A tu akýsi tesár sľubuje odpustenie, akoby bol sám Boh. Kde na to berie právo? Veď nemá ani riadne teologické vzdelanie. To nemôžu nechať len tak. Zvolajú veľradu a tohto kacíra poženú pred súd…
Ježiš sa na nich pozrel. Z jeho pohľadu vidia, že presne vie, čo si myslia. Kára ich za ich zlé zmýšľanie. Zákonníci si uvedomujú, že tento nový učiteľ číta v ich srdciach. Prečo o tom nepremýšľajú? Prečo neuznajú, že tento človek musí byť samotný Boží Syn? Počas svojho pôsobenia na našej zemi Ježiš podal veľa dôkazov o svojom nebeskom pôvode. Preto po jeho vzkriesení a nanebovstúpení vzniká nová cirkev. Spája ľudí, ktorí veria v Kristovo božstvo. Ich Majster ich o tom presvedčil aj tým, že dokázal čítať ich myšlienky.
Chceli by ste, aby niekto poznal vaše myšlienky? Nielen tie dobré, ale aj zlé? Ako by ste sa cítili v prítomnosti takého človeka? Ja osobne by som sa mu zďaleka vyhol. Moje myslenie totiž nie je vždy také, aké by malo byť. Často sa pristihnem pri tom, že niekomu prajem niečo zlé. Inokedy sa usmievam, pričom moje myšlienky nie sú radostné.
Ježiš vie čítať myšlienky aj pocity. Ako na videu si môže pozrieť nielen môj život, ale aj všetko, čím sa od môjho narodenia zaoberala moja myseľ. Bŕ… Som rád, že Ježiš nie je obyčajný človek, ale Boh.
Vedomie, že Boh pozná moje myšlienky a pocity, mi pomáha bojovať s pretvárkou. Je možné, že keď budem hrať rolu dobrého človeka presvedčivo, nájdu sa ľudia, ktorí mojej hre uveria a budú ma považovať za svoj vzor. Na Ježiša to však neplatí. On, Boh, vidí do môjho srdca aj do mojej mysle. Pozná moje myšlienky aj pocity – a napriek tomu ma miluje. Vie, čo si o ňom myslím – a napriek tomu bol ochotný kvôli mne zomrieť. Nie som schopný pochopiť to.

Pane, ďakujem, že Tvoje čítanie mojich myšlienok a pocitov nemá vplyv na Tvoju lásku ku mne. Naplň moje srdce rovnakou láskou.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi