Keď vládne zisk

Pastieri ušli, a keď prišli do mesta, porozprávali všetko, aj udalosť s posadnutými. Tu celé mesto vyšlo v ústrety Ježišovi. Keď ho stretli, prosili ho, aby odišiel z ich kraja. Mat 8,33.34

Ježiš zbavil dvoch mužov ich posadnutosti. Démonom, ktorí ich ovládali, dovolil, aby vstúpili do stáda svíň. Tie sa potom utopili v mori, do ktorého sa zrútili pri bezhlavom úteku od Ježiša.
„Pastieri ušli, a keď prišli do mesta, porozprávali všetko, aj udalosť s posadnutými. Tu celé mesto vyšlo v ústrety Ježišovi. Keď ho stretli, prosili ho, aby odišiel z ich kraja.“ (Mat 8,33.34) Ježiš zbavil obyvateľov mesta veľkého problému. Už sa nemuseli báť chodiť prechádzať na očarujúce miesto na pobreží. No namiesto vďačnosti a radosti prosia Ježiša, aby z ich krajiny odišiel a už sa nevracal. Ako je to možné? Marek vo svojom evanjeliu dopĺňa Matúšovo rozprávanie o jednu dôležitú skutočnosť. Píše: „A dovolil im to. Nečistí duchovia vyšli a vošli do svíň. Črieda — asi dvetisíc kusov — sa rútila úbočím do mora a utopila sa v mori.“ (Mar 5,13) Skúste chvíľu počítať so mnou. Keby každé prasiatko vážilo sto kíl a my by sme ich predávali po 1,50 eura za kilo, celé stádo by stálo 300 000 eur. To je pekná suma. Nedivím sa, že obyvatelia mesta mali na Ježiša poriadnu zlosť. Keby to urobil dnes, skončil by ešte horšie.
A čo vy? Dali by ste za oslobodenie dvoch šialencov 300 000 eur? Dvaja muži posadnutí démonmi boli postrachom celého okolia. Nevieme, čo robili predtým, ako ich posadnutosť vyhnala do opustenej krajiny. Možno nám tento príbeh pomôže zmeniť náš pohľad na ľudí, ktorým hovoríme „bezdomovci“. Väčšinu z nich pripravila o domov a rodinu závislosť od alkoholu, drog alebo hráčska vášeň.
Predstavte si, že by vás dnes navštívil Ježiš spolu s bezdomovcom, ktorého často vídate ležať opitého pred nástupišťom. Aj teraz je opitý. Ježiš ho musí podopierať, inak by neudržal rovnováhu. Pritom by vám rozprával o špeciálnej klinike, kde dokážu človeka spoľahlivo zbaviť závislosti od alkoholu. Má to však jeden háčik. Liečebná kúra stojí 250 000 eur. Ponúkli by ste Ježišovi, že predáte svoj dom, svoje auto, vyberiete úspory a všetko mu dáte k dispozícii, aby z vašich peňazí financoval liečbu bezdomovca? Nepožiadali by ste ho radšej, aby odišiel? Teraz si predstavte, že ten bezdomovec je váš syn. Zmenila by sa situácia? V dvoch dospelých videli obyvatelia mesta špinavých bezdomovcov, na ktorých nikomu nezáležalo. Preto musel prísť Ježiš, ktorý vedel, že títo muži sú Božie deti, za ktoré prišiel zomrieť. Zaplatil za nich životom.

Pane, ďakujem Ti, že pre Teba má aj ten úplne posledný človek väčšiu cenu než stádo svíň. Vďaka, že moju cenu neprepočítavaš na peniaze. Aj ja som Ti stál za to, aby si za mňa zomrel. Teší ma, že sa už čoskoro stretneme v Tvojom kráľovstve.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi