Kráľ, ktorý trpí s nami

Keď sa zvečerilo, priniesli mu mnohých posadnutých démonmi. On slovom vyhnal duchov a uzdravil všetkých trpiacich, aby sa splnilo to, čo povedal prorok Izaiáš: On vzal na seba naše slabosti a niesol naše choroby. Mat 8,16.17

Počas základnej vojenskej služby sme považovali dôstojníkov za veľkých chlapcov, ktorých baví hrať sa na vojakov. Rozdiel spočíval v tom, že cínových vymenili za skutočných. Medzi „gumami“, ako sme ich vtedy nazývali, bola jedna výnimočná postava. Tohto dôstojníka nebavilo hrať sa na vojaka. Bol to odborník, spojár, ktorý mal svoju prácu rád. Jeho rota pravidelne vyhrávala všetky armádne súťaže spojárov.
Kolegovia v jeho veku boli už väčšinou plukovníci. On bol stále len nadporučík. Mal totiž odvahu hovoriť aj nepopulárne pravdy.
Keď sme raz v zime odišli na cvičenie do šumavských lesov, netušili sme, čo nás čaká. Práve udreli tuhé mrazy a teplomer v kabíne auta ukazoval viac ako mínus tridsať stupňov. Spali sme v zruboch, kde bola teplota nad nulou iba pri peci. Vtedy sa nadporučík Jelínek rozhodol, že zostane s nami. Keď sme si mysleli, že sa niečo v tom mraze nedá, on nám ukázal, ako sa to dá. Nemal problém vziať na chrbát dvadsaťkilogramovú cievku s dvojlinkou a pochodovať s nami pätnásť kilometrov. Večer nás učil, ako sa treba obliecť, aby sme v armádnom spacáku do rána nezmrzli. Keď zistil, že dôstojník zodpovedný za zásobovanie priviezol málo jedla, v priebehu dvoch dní urobil nápravu.
Vďaka tomuto cvičeniu získal u všetkých v našej rote náležitý rešpekt. Aj tí najväčší ulievači plnili jeho rozkazy do bodky.
„Keď sa zvečerilo, priniesli mu mnohých posadnutých démonmi. On slovom vyhnal duchov a uzdravil všetkých trpiacich, aby sa splnilo to, čo povedal prorok Izaiáš: On vzal na seba naše slabosti a niesol naše choroby.“ (Mat 8,16.17) Ježiš prišiel na svet, aby nám ukázal pravý Boží charakter. Náš Boh nesedí niekde v nebi, ďaleko od pozemského boja medzi dobrom a zlom. Zostúpil na našu zem, aby nám pomohol. Stal sa obyčajným človekom. Na svojom tele cítil bolesť, zimu, hlad a ďalšie útrapy, ktoré musíme znášať aj my. Rozumie našim starostiam, pretože niečo podobné sám zažil. V Starej zmluve je niekoľkokrát napísané, že Boh zostúpil z neba na našu zem. Zostúpil, aby urobil niečo, čo nemohol urobiť z nebeského trónu. Napríklad osemnásta kapitola knihy Genezis opisuje, ako Boh zostúpil, aby hovoril s Abrahámom o zničení Sodomy a Gomory a o milosti, ktorú je ochotný dať všetkým, ktorí včas odídu do bezpečia. V tretej kapitole knihy Exodus čítame, ako Boh zostúpil, aby sa stretol s Mojžišom, keď nastal čas ukončiť otroctvo Abrahámových potomkov v Egypte.
Tridsiata štvrtá kapitola tej istej knihy opisuje uzatvorenie zmluvy medzi Bohom a Izraelom. Aby sa to mohlo uskutočniť, Boh zostúpil na vrch Sinaj. Tam sa stretol s Mojžišom, ktorý musel na tento vrch vystúpiť.
Ježiš nemá problém znížiť sa na našu úroveň. Vie, že opačne to nie je možné.

Pane, ďakujem, že mi rozumieš. Som rád, že mám Boha, ktorý sa nebojí zostúpiť ku mne, vziať ma za ruku a pomôcť mi znovu vstať a pokračovať v začatej ceste do nebeského kráľovstva.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi